Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se upplösningen av den måndagens etapp och hör Pogacar om loppet. Foto: TT

Giroledaren Tadej Pogacar hotades av diskning – tvingades byta byxor

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten och ledaren av Giro d'Italia, Tadej Pogacar, hotades av diskning inför den fjärde etappen i går. Han fick byta byxor för få fortsätta loppet.

– Jag kanske inte kan attackera, skämtade Pogacar om att han fått ett par långsammare byxor.

Pogacar tog grepp om tävlingen tidigt och distanserade konkurrenterna kampen om att vinna totalt redan i premiären i Turin i lördags med att bli tvåa på etappen.

I söndags vann han den andra etappen och tog över den rosa ledatröjan. Under måndagens etapp körde Pogacar i ett par mörkrosa cykelbyxor, vilket inte uppskattades av juryn i det internationella cykelförbundet.

Slovenen hotades med diskning om han inte bytte till cykelbyxor av en annan färg. Pogacar hittade då ett par svarta som han bytte till.

– Jag vet egentligen inte så mycket. Arrangörerna gav oss den hudnära cykelbyxan som jag tog på mig men sedan fick vi ett samtal från UCI som sa att det inte är tillåtet, sade Pogacar till Eurosport innan gårdagens fjärde etapp.

Behåller ledningen i Girot

Arrangören pekar på valet färg på cykelbyxorna som ett sätt att hedra medlemmarna i Torinos fotbollslag där 31 personer omkom den 4 maj 1949 när deras plan körde in i Supergatoppen, som passerades under söndagens etapp där 75-årsminnet av katastrofen uppmärksammades.

– Nu har jag mina cykelbyxor men får inte använda min hudnära byxa, så jag kanske inte kan attackera idag eftersom jag inte är snabb, sade Pogacar som valde att se den skämtsamma sidan av saken.

Pogacar var en bit ner i klungan när Jonathan Milan spurtade hem gårdagens etapp. Slovenen behåller ledningen och många experter tror att han kommer att behålla den till avslutningen i Rom 26 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.