Jenny Rissveds

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Rissveds överlägsen segrare i Cykelvasan efter OS-bronset i Paris Foto: Skärmdump

Jenny Rissveds överlägsen segrare i Cykelvasan efter OS-bronset i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS-bronset i Paris vann Jenny Rissveds Cykelvasan 2024 i överlägsen stil, mer än fem minuter före tvåan Lejla Njemcevic.

En leende och lerig Rissveds kunde bromsa in på upploppet och få vasaloppskransen runt halsen.

I målfållan fick hon ta emot sin pojkvän Simon Andreassen som vinnare av herrloppet.

Se Jenny Rissveds målgång och hör henne i spelaren ovan.

Längs den bitvis riktigt blöta banan genom dalaskogarna höll sig Rissveds framme i tät och fick sällskap av Lejla Njemcevic.

Cykelvasan

– Jag hade ingen aning om hur ett sånt här lopp skulle bli. Jag var lite sur ett tag för att ingen ville dra, jag vet inte om det brukar vara så i långlopp men sen var vi ett gäng som var dragvilliga efter ett tag och då var det kul, säger Rissveds efter målgången.

Inför Oxberg, i Lundbäcksbackarna, satte Rissveds in en attack och skapade distans till Njemcevic. Bosniskan kom fram till oxbergskontrollen först 52 sekunder efter OS-bronsmedaljören.

– Vi kanske borde döpa om Lundbäcksbackarna till Rissvedsbackarna, säger SVT:s kommentator Björn Becksmo.

Och efter det fortsatte luckan att växa. I mål var segermarginalen 5.06.

Detta var Jenny Rissveds femte start i Cykelvasan. Senast var 2015, och sjundeplatsen 2014 var hennes bästa resultat innan dagens vinst.

Efter segern stod Jenny Rissveds kvar i målfållan för att vänta in sin pojkvän Simon Andreassen som låg i tätduon i herrloppet.

Efter en spurt blev det seger för Andreassen, framför Emil Hasund Eid – den första danska vinsten i Cykelvasan. En tävling som han dessutom inte kände till över huvud taget innan han anmälde sig.

– Vi ska tillbaka till Falun och fira, det inte så ofta vi vinner båda två samtidigt, det är nog första gången, säger Simon Andreassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykelvasan

Mer i ämnet