Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark Cavendish lyckades med att ta den etappseger han var ute efter i Tour de France och är ensam i historieböckerna. Foto: GUILLAUME HORCAJUELO

Mark Cavendish tog historisk etappseger i Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Mark Cavendish vann dagens femte etapp av Tour de France efter att ha kommit bakifrån i spurten. Därmed skrev han historia med att ta sin 35:e etappseger.

– Jag hade börjat misströsta. Det var en stor chansning för stallet att jag skulle vara med och ta den här etappsegern och nu klarade vi av det. Visst är jag glad men jag hoppar inte över murar utan det är mer en lättnad, säger en känslosam Cavendish i Eurosport.

Precis över mållinjen hoppade kedjan när Cavendish gjorde segergesten och kunde njuta av segern.

Tidigare delade 39-åringen rekordet med legendaren Eddy Merckx, 79, som vann Tour de France fem gånger mellan 1969 och 1974.

Skulle lagt av förra året

Det var meningen att Cavendish skulle lagt av förra året men efter en svår krasch i Tour de France, som han var tvungen att bryta under den åttonde etappen med brutet nyckelben, meddelade han i höstas att han skulle fortsätta ett år till. Detta för att göra ett försök att lyckas ta rekordet som han delade med Merckx sedan 2021.

Många trodde att tiden runnit ut men den adlade britten motbevisade det i dag.

– Jag kan inte fatta det och jag är så stolt, säger frun Peta Todd som var på plats i kaoset efter målgången med ett av parets barn i famnen. Hela familjen med de fyra barnen var på plats vid prisutdelningen.

Etapp 5 Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas, 177 km:

1) Mark Cavendish GBR/AST 4.08.46

2) Jasper Philipsen BEL/ADC +0

3) Alexander Kristof NOR/UXM +0

4) Arnaud De Lie BEL/LTD +0

5) Fabio Jakobsen NED/DFP +0

6) Pascal Ackermann GER/IPT +0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.