Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Känslosam i intervjun efter segern: ”Kunde aldrig tro det”. Foto: TT

Revanschen efter korken i ögat – historisk Tour de France-seger för eritrean

Uppdaterad
Publicerad

Biniam Girmay kom bakifrån och vann den tredje etappen av Tour de France efter en vass spurt. Han skrev ett stycke cykelhistoria med att som första eritrean och förste svarta cyklist ha vunnit en etappseger i klassikern.

– Segern är för alla afrikaner. Vi måste vara stolta nu. Vi är verkligen en del av de stora loppen. Nu är det vår stund. Det är vår tid, säger Girmay som firade med fansen från hemlandet efter segern, enligt AP.

24-årige Girmay, som kör för det lilla Interemaché-Wanty-stallet, vann en etapp på Giro d'Italia för två år sedan. Då fick han bryta tävlingen efter att proseccokorken flugit upp i ögat när han öppnade flaskan vid prisutdelningen. Nu fick han revansch och vann han en etapp i världens största cykellopp.

Stallchefen bor i Sverige

– Det finns en hel kontinent som har väntat på detta. Det har gjorts nu och jag hoppas att det kommer att öppna slussarna för fler cyklister från Afrika. Han är en ambassadör på alla sätt, säger, säger stallchefen Aike Visbeek, stallchef för Girmays Intermarché-Wanty-team.

47-årige Visbeek är nederländaren som sedan många år flyttade till Sverige och nu bor i Häggeby utanför Sigtuna.

OS-vinnaren Richard Carapaz tog över den gula ledartröjan och blev den förste cyklisten från Ecuador att bära den. De fyra första cyklisterna har dock samma tid efter den sista etappen i Italien, den platta etappen över 231 km gick mellan Piacenza och Turin. Där finns de stora namnen samlade: Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard och Remco Evenepoel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.