Rissveds fortsätter att imponera – vann andra etappen i Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

Succén fortsätter för Jenny Rissveds.

Under fredagen följde 27-åringen upp gårdagens andraplats med en etappseger i Gracia Orlová tour – och nu leder hon totalen.

– Det har varit en fantastisk upplevelse så här långt, säger Rissveds till tjeckisk tv.

Det är fortfarande mountainbike som gäller för Jenny Rissveds, men när hennes lag, Team 31, valde att inte delta i årets första världscuptävling i Brasilien uppstod en lucka i 27-åringens program. Vilket gav utrymme för omväxling i form av lite landsvägscykling tillsammans med det svenska landslaget i etapploppet Gracia Orlová tour i Tjeckien – och så här långt har det varit idel framgångar.

Först en andraplats på den inledande etappen och under fredagen följde hon upp det med att vinna den andra etappen efter att ha varit starkast i spurten.

– Jag och min kollega Alexander (Wetterhall) hade pratat lite om Jenny inför tävlingen och vi vet att hennes fysiska kapacitet är riktigt bra. Det enda vi inte visste var hur hon skulle hantera olika situationer, men hon gör det fruktansvärt bra, hon fattar när hon ska attackera och hon håller sig kall när hon ska vara kall, säger Lucas Persson till SVT Sport.

”Hon passar bra in i laget”

Under den andra etappen fick Rissveds fin hjälp av framför allt Julia Borgström och Karin Söderqvist som var med och satte press på polskan Agnieszka Skalniak-Sójka i den gula ledartröjan under olika delar av loppet.

Något som ledde till att Rissveds var den med mest krafter när etappen skulle avgöras. Det var sammanlagt 16 åkare med i klungan inför de två avslutande kilometrarna och till slut var det Rissveds som visade sig vara starkast.

– Jag lär mig mycket och det är väldigt intressant och otroligt häftigt att se hur bra lagen arbetar tillsammans, speciellt det svenska laget, vi har så roligt tillsammans, det har varit en fantastisk upplevelse så här långt. Det är inspirerande och det finns mycket jag kan lära mig och ha nytta av i min mountainbikekarriär, säger Rissveds.

Känslan är ömsesidig.

– Det är kul för oss att hon är med. De andra tjejerna i laget skiner upp och tycker det är kul att köra med henne och hon passar bra in i laget, säger Persson och fortsätter:

– Vi har sagt att hon är välkommen att köra med oss när det passar. Hennes satsning ligger på mountainbike till 100 procent men nu passade det väldigt bra att köra här.

Bra chans att vinna

Rissveds leder nu totalen med ett par sekunder före Skalniak-Sójka.

I morgon fortsätter tävlingen med två tempoetapper. Där kommer det att bli lite svårare att hänga med för Rissveds då det krävs lite specialträning för att mäta sig med de bästa över kortare distanser, men Persson tror fortfarande att Rissveds har en bra chans att vinna totalen.

– Emilia Fahlin vann det här loppet 2018 trots att hon förlorade mycket på tempot och förlorade sin ledning, men den tog hon tillbaka sen på den fjärde och femte etappen och Jenny kan göra samma sak, säger Persson.

Det svenska laget

Jenny Rissveds

Julia Borgström

Nathalie Säfsten

Karin Söderqvist

Nathalie Eklund

Felicia Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.