Primoz Roglic slog knock på den första etappen av Giro d'Italia. Foto: TT.

Sloven imponerade när Giro d'Italia inleddes

Uppdaterad
Publicerad

Slovenen Primoz Roglic imponerade när Giro d'Italia inleddes med en individuell tempoetapp över 8 km i Bologna. Han vann etappen överlägset.

– Det var full gas hela tiden och nu får jag vänta och se, sade Roglic efter dagens insats medan det var flera timmar kvar på tävlingen.

Roglic startade som nummer 12 av 176 cyklister som gick ut med en minuts mellanrum i solskenet. Trots den korta åktiden på strax under 13 minuter passerade Roglic två konkurrenter.

– Jag är chockad! utbrast Roberto Vacchi i Eurosports sändning efter slovenens maktdemonstration. Loppet var flackt de första sex kilometerna medan de två sista kilometerna gick brant uppför.

– Det var en extremt strålande insats, säger Anders Adamson i Eurosport.

Efter tre timmars väntan kunde Roglic räkna in segern. Han var 19 sekunder före den sent startande Simon Yates som åkte jämnt med Roglic uppför, den ende som klarade det.

Sen start för Ludvigsson

Den ende svenske medborgaren i loppet, Tobias Ludvigsson, var bra med till början av backen men tappade mycket sista biten och var 1.18 efter i mål på en 49:e-plats.

Fjolårsvinnaren Chris Froome deltar inte utan siktar in sig på Tour de France.

Girot har målgång 2 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.