Tobias Ludvigsson vill ta sin första World Tour- seger i år. Foto: Team Giant-Alpecin

Svenskhoppet tar sikte på segrar: ”Är dags”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har få herrproffs på cykel. Men ett av dem är med och sätter igång cykelsäsongen redan på tisdag i Tour Down Under. Efter två år med krascher som förstört hoppas 24-årige Tobias Ludvigsson ta nästa steg i karriären. ”Jag känner bara att nu är det dags”, säger han till SVT Sport.

Damerna med bland andra svenska Emilia Fahlin har redan tjuvstartat med Tour de San Luis i Argentina. På tisdag drar cykelsäsongen igång med den första tävlingen på herrarnas högsta nivå World Tour, med Tour Down Under i Australien.

24-årige Tobias Ludvigsson är ett av tre svenska herrproffs i världseliten, och är tänkt att vara ledare för sitt lag Giant-Alpecin i tävlingen. Lagets strategi är att satsa på en totalplacering för svensken, även om det är svårt att veta hur formen är i första racet.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Jag är taggad, säger han på telefon från ett varmt Adelaide.

De första stora målen för Ludvigsson i år blir Paris-Nice i mars och Giro d’Italia i maj. Han är reserv i Giant-Alpecins Tour de France-trupp, cykelsportens största tävling där han ännu inte har tävlat. Men än mer hägrar en OS-debut i Rio.

”Borde göra någonting åt det”

Tyvärr för tempostarke Ludvigsson har Sverige inte kvalificerat sig för några platser till herrarnas tempolopp i OS. Däremot finns två svenska platser till linjeloppet, som Tobias och hans lillebror Fredrik mycket väl kan ta.

På damsidan är Emma Johansson en världsstjärna, men sedan Thomas Löfkvist och Fredrik Kessiakoff lade av och Gustav Larsson står utan kontrakt är bröderna, 24- och 21 år gamla, de enda svenskarna i World Tour. Även Jonas Ahlstrand i franska Cofidis åker för ett lag som vanligtvis blir inbjudet till exempel till Tour de France. Där bakom är det en bit ner till de svenska lagen Tre Berg och Bliz-Merida, där de flesta talanger på herrsidan samlas.

– Det är klart att det är lite tunt. Det borde vi försöka göra någonting åt, men frågan är vad. Om vi skulle satsa på fler ungdomar, att slussa dem upp till proffsnivån, säger Ludvigsson.

– Jag tycker att det ser bra ut med Tre Berg som Löfkvist (general manager i laget) har hand om. Men påfyllnad behövs verkligen.

Ludvigsson kraschade otäckt på tempoetappen i Girot för två år sedan, och bröt båtbenet i en annan krasch i början av förra året.

– Det har varit tufft mentalt, säger han.

– Det var jobbigt att det hände så pass tidigt på förra säsongen. Man tappar så mycket tävlingsfart, som man behöver bygga upp under den delen av året.

”Komma upp på samma nivå”

Men nu har han tränat på bra under vintern.

– Jag känner bara att nu är det dags. Jag måste komma upp på samma nivå som jag hade 2014.

Då började han året med att totalvinna etapploppet Étoile de Bessèges. Hans främsta resultat i en stortävling är annars en fjärdeplats på en etapp i Giro d’Italia. Dit återvänder han i år, som hjälpryttare till Tom Dumoulin.

Holländaren var en av förra årets stora sensationer i cykelvärlden förra året när han slogs om totalsegern i ett annat av de tre treveckorsloppen: Spanien runt.

Ludvigsson är bra på tempo och skulle kunna få till ett toppresultat redan i Girots tempoprolog. Men en av storfavoriterna till att vinna prologen och ta den första rosa ledartröjan lär vara lagkamraten Dumoulin.

– Allting är ganska öppet på Girot, i och med att det börjar med en prolog. Vinner han det har jag inga problem att hjälpa honom behålla tröjan. Sedan kommer jag att ta mina chanser, säger Ludvigsson.

Förutom jobbet som hjälpryttare brukar det dyka upp möjligheter att försöka ta etappsegrar under de tre veckorna. Senast en svensk gjorde det i Girot var när Gustav Larsson vann sista etappen 2010.

– Det är det som är det stora målet i år, att vinna i World Tour. Det hade varit gött att ta det där, säger Ludvigsson.

Tour Down Under

19/1 Etapp 1: Prospect–Lyndoch 130,8 km

20/1 Etapp 2: Unley–Stirling 132 km

21/1 Etapp 3: Glenelg–Campbelltown 139 km

22/1 Etapp 4: Norwood–Victor Harbor 138 km

23/1 Etapp 5: McLaren Vale–Willunga Hill 151,5 km

24/1 Etapp 6: Adelaide–Adelaide 90 km

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet