Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Annemiek van Vleutens genidrag fixade guldet: ”Fullständigt osannolikt”

Uppdaterad
Publicerad

Med 1,7 kilometer kvar att cykla såg det kört ut för Annemiek van Vleuten i damernas linjelopp.

Men den 39-åriga nederländskan hittade nya krafter – och chockspurtade hem VM-guldet.

– Det här är fullständigt osannolikt utifrån hur loppet har sett ut, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

Det var länge oklart om Annemiek van Vleuten skulle komma till start i damernas linjelopp. Tisdagens till synes oförklarliga krasch i lagtempot resulterade i en bruten armbåge och en smärta som innebar att hon inte kunde resa sig och cykla stående.

Men trots att hon var långt ifrån hundraprocentig valde hon att ställa upp i dagens lopp.

– Det var ett helvete, jag kunde inte resa mig på grund av smärtan och mina ben höll på att explodera i klättringen, säger van Vleuten.

Genidrag avgjorde VM-loppet

In på upploppet låg hon en bit efter tätgruppen – men en oväntad attack ändrade snabbt på det.

– Ett taktiskt genidrag av van Vleuten, att släppa den lilla luckan och sen ändå ha krafter kvar och kunna komma på en attack när alla bara väntar på att den stora spurten ska komma och då är det så pass nära in till mål att även om de andra höjer farten på slutet så räcker det inte, säger Ola Bränholm.

– Oh herregud, jag är helt skakig, varför agerar ingen? Jag förstår inte vad som händer, säger SVT:s expertkommentator Frida Knutson.

van Vleuten själv var lika förvånad.

– Jag kan inte tro att det är sant, jag väntar fortfarande att någon ska säga att det inte stämmer. Min enda chans var att attackera bakifrån, jag väntade och väntade på att de skulle hinna ikapp mig men de lyckades inte, säger van Vleuten som fyller 40 år om två veckor.

Andersson och Bäckstedt ryckte

Planen är att lägga ner karriären efter nästa säsong, men först väntar ett år i den prestigefyllda regnbågströjan som de regerande världsmästarna får bära.

De svenska cyklisterna firade inga större framgångar även om Caroline Andersson (dotter till Michael ”Roddarn” Andersson) och Elynor Bäckstedt (dotter till Magnus Bäckstedt, men cyklar för Storbritannien) stack ifrån klungan med elva mil kvar att cykla, men efter närmare en timme på egen hand blev de ikappåkna.

KLIPP: Här går allt fel för Nederländerna – kedjestrul och märklig krasch (21 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.