• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild från Vätternrundan. Foto: Bildbyrån

30 cyklister kräver att Vätternrundan ska betala tillbaka: ”Då blir det inga lopp”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det över 70 personer som kräver pengarna tillbaka för inställda motionslopp.

Cykelloppet Vätternrundan har flest anmälningar emot sig hos Allmänna reklamationsnämnden.

– Ska vi betala tillbaka så är det uppenbar risk för konkurs, säger vd Gunilla Brynell-Johansson till SVT Sport.

Coronapandemin har svept över Sverige och tvingat många arrangörer att ställa in eller skjuta upp sina evenemang. Igår kom uppgifterna att löpare kräver tillbaka pengar från Göteborgsvarvet, något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om.

”Jag har inte möjlighet att rakt skänka 595 kronor”, skrev en av anmälarna.

Men Göteborgsvarvet är långt ifrån ensamt.

På ARN (Allmänna reklamationsnämnden) har man fått in många anmälningar på kort tid och cykelloppet Vätternrundan har fått dubbelt så många emot sig jämfört med Göteborgsvarvet. Just nu ligger cirka 30 ärenden hos ARN.

”Alla är inte nöjda”

Anmälningsavgiften ligger på mellan 1475 och 1900 kronor och arrangören har erbjudit halva summan tillbaka eller deltagande i nästa års lopp med 50% rabatt på anmälningsavgiften. Men alla är inte nöjda med de förslagen.

”Har man betalt någonting och får ingenting tillbaka, inte ens ett alternativ, då känner man sig lurad och bedragen. Speciellt då det är en stor personlig utgift man har lagt ut”, skriver en av anmälarna.

Det är kännbart ekonomiskt för mig och många med mig att förlora 900kr som går till ”nästa års evenemang”, skriver en annan.

– Vi tycker att vi har tydliga anmälningsvillkor. Den svenska modellen bygger på att ideella föreningar arrangerar motionslopp för att det ska ge pengar tillbaka till idrottsföreningar, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Men om det inte blir något lopp, ska man inte få vad man har betalat för då?

– Det står i våra villkor att om det sker någon extraordinär händelse så förbehåller vi oss rätten att behålla 50 procent. Det tycker vi att en lagändring är.

KLIPP: Så kan du göra för att få pengarna tillbaka (14 maj 2020)

”Då blir det inga lopp i framtiden”

Vad skulle det innebära för er om ni skulle få betala tillbaka alla anmälningsavgifter?

– Då blir det inga lopp i framtiden. Vi drar igång ett år innan det ska avgöras och har fasta kostnader med ett gediget säkerhetsarbete. Bara det kostar tre-fyra miljoner kronor per år. Den här modellen bygger på att vi kan ha de här anmälningsavgifterna. Annars skulle det kosta 10 000 kronor per lopp och då vänder vi oss bara till en exklusiv skara. Och det vill vi inte.

Om ARN säger att ni måste betala, kan ni gå i konkurs då?

– Risken är uppenbar för att det är så. Konsekvensen är att det inte blir någon återbetalning, för då ligger ju inte cykeldeltagarna överst på listan.

KLIPP: Göteborgsvarvet efter anmälningarna: Betalar inte tillbaka (14 maj 2020)

Antal klagomålsärenden hos ARN gällande motionslopp

Vätternrundan: 30 ärenden

Göteborgsvarvet: 14 ärenden

Actionrun: 18 ärenden

Marathongruppen: 9 ärenden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.