Var det verkligen breakdance? Var det seriöst att göra ”fällkniven” och ”kängurun” under OS? Och varför fick ”Raygun” 0 poäng i alla matcher?
Sandro Gavino Bastias, tidigare SM-vinnare i breakdance, var expert hos SVT under SM-veckan. Han menar att australiensiskans insats var ett försök att vara originell.
– Det Rachel gör är att hon presenterar sin story på olika sätt i rundorna. I den här dansen är det ett stort element att man ska vara originell och presentera något konstnärligt, det har hon gjort på sitt sätt, säger han.
Komplext poängsystem
Raygun förlorade alla matcherna med 18–0. Men det är ett komplext poängsystem där dansaren kan vinna över domaren i enstaka bedömningsmoment, men om motståndaren får högre betyg i fler moment, går domarens poäng till motståndaren. Det är nio domare och två rundor.
– I breaking finns det det här elementet där en dansare har en möjlighet att visa sin konstnärliga ådra – där kan hon ha fått höga poäng. Som det ser ut nu har hon förlorat sina rundor och som jag ser det har hon inte klarat sig mot toppdansarna hon mötte.
Trots kritiken hon fått efteråt, menar Gavino Bastias att hon har stort stöd i dansvärlden.
– Jag tror hela breakingcommunityt står bakom hennes moves.
Till OS i Los Angeles 2028 plockas breaking bort ur programmet, något som var bestämt innan OS i Paris.
– Det är lite trist att man plockar bort det. Breaking kommer från USA från början. Nu när man är tillbaka i gräsrotslandet så skulle jag jättegärna velat att det ska vara med, men det är upp till arrangören att bestämma.