Sandro Gavino Bastias om Rachel ”Raygun” Gunn: ”Vi kan inte bestämma hur hon ska dansa” Foto: Frank Franklin

Experten förklarar: ”Breakingcommunityt står bakom Raygun”

Uppdaterad
Publicerad

Rachel ”Raygun” Gunn blev viral efter sina framträdanden i nya OS-grenen breaking.

Hon förlorade alla matcher med 18-0 – och har blivit både utskrattad och hånad efteråt.

– Reaktionerna har varit oproportionerliga i mitt tycke. Breaking är till för alla, det är en väldigt fin inkluderande kultur, säger breakdansaren Sandro Gavino Bastias.

Var det verkligen breakdance? Var det seriöst att göra ”fällkniven” och ”kängurun” under OS? Och varför fick ”Raygun” 0 poäng i alla matcher?

Sandro Gavino Bastias, tidigare SM-vinnare i breakdance, var expert hos SVT under SM-veckan. Han menar att australiensiskans insats var ett försök att vara originell.

OS i Paris 2024

– Det Rachel gör är att hon presenterar sin story på olika sätt i rundorna. I den här dansen är det ett stort element att man ska vara originell och presentera något konstnärligt, det har hon gjort på sitt sätt, säger han.

Komplext poängsystem

Raygun förlorade alla matcherna med 18–0. Men det är ett komplext poängsystem där dansaren kan vinna över domaren i enstaka bedömningsmoment, men om motståndaren får högre betyg i fler moment, går domarens poäng till motståndaren. Det är nio domare och två rundor.

– I breaking finns det det här elementet där en dansare har en möjlighet att visa sin konstnärliga ådra – där kan hon ha fått höga poäng. Som det ser ut nu har hon förlorat sina rundor och som jag ser det har hon inte klarat sig mot toppdansarna hon mötte.

Trots kritiken hon fått efteråt, menar Gavino Bastias att hon har stort stöd i dansvärlden.

– Jag tror hela breakingcommunityt står bakom hennes moves.

Till OS i Los Angeles 2028 plockas breaking bort ur programmet, något som var bestämt innan OS i Paris.

– Det är lite trist att man plockar bort det. Breaking kommer från USA från början. Nu när man är tillbaka i gräsrotslandet så skulle jag jättegärna velat att det ska vara med, men det är upp till arrangören att bestämma.

Sandro Gavino Bastias

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tänker domarna i breakdance – Sandro Gavino Bastias förklarar. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet