• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån

Arne Ljungqvist: ”Har inget med prestationshöjande att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Kokain är inte prestationshöjande och bör tas bort från dopningslistan, anser RF:s dopingkommissions ordförande Åke Andrén-Sandberg. Han får dock inget medhåll från Arne Ljungqvist, professor och antidopningsexpert.

– En kokainkick vet vi inte säkert om den är prestationshöjande, men det spelar ingen roll så länge det är på listan, säger han till SVT Sport.

RF:s dopingkommissions ordförande Åke Andrén-Sandberg säger till SVT Sport i dag att kokain bör tas bort från Wadas dopningslista. Han dementerar att substansen skulle vara prestationshöjande och säger att ingen idrottare tar kokain för att bli bättre på sin idrott.

– Kokain påverkar inte trötthetscentrum eller något sådant. Det är en partydrog helt enkelt, menar Andrén-Sandberg.

Arne Ljungqvist, professor och antidopningsexpert, håller inte med.

– Det är svårt att värdera om en substans kan vara prestationsförhöjande, vetenskapligt. Det är erfarenheten som får tala väldigt ofta. En kokainkick vet vi inte säkert om den är prestationshöjande, men det spelar ingen roll så länge det är på listan, menar Ljungqvist och hänvisar till Wadas tre kritierier som avgör om en substans bör dopningsklassas.

De tre kriterierna är.

  1. Substansen är prestationshöjande
  2. Substansen är skadlig för hälsan
  3. Substansen skadar idrottens anseende

”Svårt att bevisa”

Två av dessa måste alltså uppfyllas för att en substans ska tas med på listan.

– Det är svårt att leda i bevis vilka substanser som är prestationshöjande. Då måste man ge folk i en provgrupp den förbjudna substansen och jämföra med en grupp som inte får substansen, och göra ett dubbelt blindtest, det vill säga att korsa och göra om det igen utan att någon vet vem som får vad, och sedan utvärdera det. Det är den vetenskapliga standarden för att bevisa effekten av en drog. Och det kan man inte göra, man får inte ge den här substansen till idrottsmän, säger Ljungqvist.

Att kokain finns med på listan är inte konstigt, enligt Ljungqvist.

– Det har inget med prestationshöjande att göra. Det finns tre grunder för att föra upp substanser på listan, och två av dem ska vara uppfyllda.

– Det strider mot idrottens anseende. Det är med på listan sedan evigheter, det kan vara hälsovådligt och strider mot idrottens idé.

Har diskuterats under många år

Att det finns de som förespråkar att kokain ska tas bort från Wadas lista överraskar inte Ljungqvist.

– Det är alltid diskussioner kring vad som ska vara på listan eller inte. Den diskussionen förs varje år i Wadas listkommitté där jag själv var ordförande i tio-tolv år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.