Ett dopningssabotage i smyg är fullt möjligt, enligt unika tester som genomförts i Köln. I ARD:s dokumentär avslöjas de banbrytande testerna, som pekar på att idrottsutövare kan ha dömts felaktigt för dopning under historiens gång.
Anabol effekt via bärarsubstans
På rättsmedicin i Köln fick försökspersonerna dopningsmedel via huden. Forskarna bestämde sig för att testa fyra olika substanser som alla hade anabol effekt. Substanserna är muskeluppbyggande och högeffektiva preparat som vanligtvis intas i tablettform eller sprutas in i kroppen. Men de nya testerna visade att genom en lätt beröring av huden, kunde tillräckliga mängder av de förbjudna substanserna överföras i kroppen och sedan påvisas i dopningstester.
Alla urinprover positiva
Den första analysen av försökspersonernas urinprov visade att samtliga tolv försökspersoner skulle vara starkt misstänkta för dopning, om det varit en riktig dopningskontroll.
Försökspersonerna berördes på armen, på handryggen och handflatan liksom i nacken. Var än dopningsmedlet hade applicerats på huden kunde det påvisas i urinen.
I dokumentären ”Ofrivilligt dopad” som den heter på svenska, berättas mer om experimenten, samt om fler omskrivna fall som illustrerar idrottens dilemma när det kommer till doping, skuld och oskuld. Den australiska simmerskan Shayna Jack och tyske friidrottsprofilen Dieter Baumann är två av profilerna som berättar sina historier.
”Uppmanats ta livet av mig”
VM-medaljören Shayna Jack testades positivt för substansen Ligandrol, men hon hävdar att ämnet kom in i hennes kropp genom kontaminering och har förnekat att hon medvetet tog läkemedlet. Hon håller på att överklaga domen som håller henne borta henne från simningen. Shayna Jack blev avstängd i fyra år.
– Jag har uppmanats att ta livet av mig, eftersom folk tror att jag dopat mig. Det gör så otroligt ont att människor ifrågasätter vem jag är. Jag ville inte finnas längre, berättar en gråtande Shayna Jack framför kameran i dokumentären.
Dokumentären ”Ofrivilligt dopad” finns på SVT Play.