Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Åkesson jublar efter skrällsegern Foto: SVT

19-åriga Linnéa Åkesson knäckte världsmästaren på Gotland Grand National

Uppdaterad
Publicerad

Förra året blev det en 14-årig segrare.

Men i år var det den mer rutinerade Linnéa Åkesson, 19 år gammal, som vann enduroklassikern på Gotland framför jagande världsmästaren.

– Det är helt sjukt, jag trodde aldrig det här, säger hon till SVT.

Skövdeföraren Linnéa Åkesson greppade försprånget tidigt och hade två minuters ledning efter den första timmen, trots att bland annat den regerande världsmästaren Jane Daniels jagade.

Men Daniels hittade farten och var ikapp och förbi Åkesson en timme senare. Åkesson fick då tillbaka ett försprång på cirka 30 sekunder när Daniels gick in för ett depåstopp.

Daniels försökte komma återigen ta sig ikapp, men kom inte närmre än dryga 15 sekunder. Men Åkesson växlade upp och vann 30 sekunder före Daniels.

– Jag är imponerad. Hon har bitit ihop och gjort det riktigt bra. Det är så starkt, säger SVT:s expert L-G Ståhl.

Linnéa Åkesson var väldigt nöjd efter målgång.

– Det är helt sjukt, jag trodde aldrig det här med ett så tufft startfält. Jag hade varit jättenöjd bara jag kom topp fem, så jag är jättenöjd, säger hon till SVT Sport.

Fjolårsmästaren Tyra Bäckström, 15 år gammal idag, slutade sjua.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.