• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klassikern satsar på damerna. Foto: Gerry Nordström XBike

Gotland Grand National storsatsar på damerna

Uppdaterad
Publicerad

Gotland Grand National gör en storsatsning för att få fler kvinnliga förare till tävlingen. Nya prispengar, influencers och rabatterade startavgifter ska ge utdelning. 300 startande 2023 är huvudmålet.

– Det är dags för oss och och våra partners att göra förändringar för att tjejerna och damerna ska få ta plats, säger Conny Bohlin, VD för arrangören Nordic Sport & Event, i ett pressmeddelande.

Gotland Grand National – världens största endurotävling – med över 3000 startande, vill bryta mansdominansen. I dag utgörs startfältet av 95 procent män och bara ett 100-tal damer. Nu höjer arrangören ribban rejält tillsammans med sju partners för att få fler damer till tävlingen.

Segraren i årets damklass kommer att kamma hem 25 000 kronor, samma som herrarnas förstapris. Fram till 2024 ska prispotten ökas stegvis för både damer och herrar.

– Vi vill locka de bästa damerna och herrarna i världen till Gotland och GGN. De svenska elitdamerna ska få så bra konkurrens som möjligt och våra tjejer på ungdomssidan ska få möjlighet att se de bästa endurotjejerna på plats, fortsätter Conny Bohlin.

Sex kvinnliga influencers kommer också att köra GGN i tjej och damklasser. Målet är att visa att enduro är en bra träningsform för motionärer.

– Vi ska följa dem från deras träning fram till de kört och klarat GGN 2021.

Gotland Grand National avgörs i år 28-30 oktober på Tofta Skjutfält utanför Visby. Sveriges Television sänder från GGN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.