En stor grupp motocrossförare deltar i ett lopp, klädda i färgglada racingkläder och skyddsutrustning. Många motorcyklar är synliga, och de rör sig genom ett lerigt terrängfält under en grå himmel. Atmosfären är intensiv och energifylld, med förare som förbereder sig för att tävla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Återupplev fjolårets avgörande i Gotland Grand National. Foto: Sören Andersson/TT

Gotland Grand National 2024: TV-tider och fakta om nya banan

Publicerad

Årets upplaga av Gotland Grand National körs den 26 oktober på ny bana i Hejdeby. I vår guide hittar du allt om GGN, som sänds direkt i SVT.

SÅ SÄNDER SVT FRÅN GGN 2024

Lördag 26 oktober:
09.30–11.00, SVT1/SVT Play, motionsklassen.
12.15–16.15, SVT2/SVT Play, elitklassen.
Kommentator: Johan Ejeborg.
Experter: Lars-Göran Ståhl och Anders Eriksson.
Programledare: Maria Wallberg.
Allt om Gotland Grand National i SVT Play hittar du här >>

VÄRLDENS STÖRSTA ENDUROTÄVLING

Världens största endurotävling Gotland Grand National är redo för sitt 41:a tävlingsår, men nu på en helt ny plats; området runt Hejdeby.

Den nya banan är ca 2,5 mil lång med en bansträckning i skogen men kommer att knytas ihop av två arenor som består av stora stenbrott där publiken kommer att kunna följa förarna under långa partier.

Den delade bilden visar två sektioner. Till vänster syns en brant klippa med ett schaktmaskin som arbetar i bakgrunden. Till höger står två män på ett fält, där en av dem pekar mot något i avståndet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Conny Bohlin från arrangörsbolaget delar av den nya GGN-banan i Hejdeby. Foto: Patrik Widegren/SVT

TOPPFÖRARANA SOM ÄR PÅ PLATS PÅ GOTLAND

Gotland Grand National är världens största endurotävling med över 3 000 startande från ca 17 olika nationer varje år. I årets startfält återfinns fjolårssegrarna Albin Elowson och Linnea Åkesson.

Elowson har vunnit den prestigefyllda klassikern tre gånger men mesta mästaren i GGN:s historia är Mats ”Lappen” Nilsson med sina åtta segrar.

Precis som tidigare år lockar tävlingen också flera internationella storstjärnor däribland tidigare juniorvärldsmästaren och fjolårstrean Hamish Macdonald från Nya Zeeland och norska motocross-stjärnan Kevin Horgmo.

Startlistor 2024

SENASTE FEM ÅRENS GGN-SEGRARE

2023: Albin Elowson och Linnea Åkesson
2022: Albin Elowson och Tyra Bäckström
2021: Mikael Persson och Matilda Huss
2020: Mikael Persson och Matilda Ahlström
2019: Filip Bengtsson och Hanna Berzelius

Resultat genom åren:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet