Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Osäkerhet och turbulens inom fäktningen: ”Varit svårt som aktiv”

Uppdaterad
Publicerad

En nedtystad ordförande och inställda tävlingar till följd av ryskt deltagande.

Nu berättar de svenska fäktarna om senaste tidens turbulens och osäkerhet.

– Får vi tävla? Var får vi tävla och vilka kommer att vara med? Det har varit svårt som aktiv, säger Christopher Kelly till SVT Sport.

I mars blev fäktningen en av de första idrotterna att tillåta ryssar och belarusier att delta i internationella tävlingar. Till följd av det har arrangörer dragit sig ur vilket har skapat ett kaos för de aktiva när det gäller planering och logistik.

– Det har varit mycket fram och tillbaka med beslut om platser och dagar och tävlingar som ställs in och flyttas. Fortfarande känns det som att man inte kan lita på något besked man får, säger landslagsfäktaren i värja, Elvira Mårtensson.

Utesluter inte bojkott

Christopher Kelly upplever att det senaste halvåret genomsyrats av osäkerhet.

– Får vi tävla? Var får vi tävla och vilka kommer att vara med? Det har varit ganska svårt som aktiv.

– För mig som pluggar blir det en stor utmaning att först och främst anpassa livet efter idrotten och utefter den anpassningen anpassa ytterligare efter att tävlingar ställs in och att datum ändras.

Svenska förbundet är emot tillåtandet av ryskt och belarusiskt deltagande men kommer inte att bojkotta tävlingar där nationerna deltar. De svenska fäktarna följer förbundets riktlinjer men Emma Fransson utesluter inte att en bojkott kan bli aktuellt.

– Jag tror inte att jag skulle starta en bojkott men om det sker en större bojkott så skulle jag nog hänga på, säger hon.

”Många stora förbund med pengar”

Turbulensen inom fäktningen tog fart redan i vintras när Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg tystades ner när han ville diskutera HBTQ-frågor på det internationella förbundets krongress.

– Som litet förbund är det svårt att göra större förändringar. Det finns många stora förbund med mycket pengar som har mycket att säga till om. Det känns ändå hoppfullt att vi försöker, säger Fransson.

Närmast väntar en tävling i Bulgarien 16-18 juni som tillkommit efter en sen ändring i tävlingskalendern. Tävlingen gäller som både EM och OS-kval individuellt.

SE MER: 60 sekunder: Därför är det kaos inom fäktningen

Internationella fäktförbundet vet inte om det får ihop alla OS-kvaltävlingar, säger Otto Drakenberg, ordförande i det svenska fäktningsförbundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internationella fäktförbundet vet inte om det får ihop alla OS-kvaltävlingar, säger Otto Drakenberg, ordförande i det svenska fäktningsförbundet. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.