Från vänster: Ludwig Svennerstål, Niklas Lindbäck, Anna Freskgård, Malin Josefsson, Louise Svensson-Jähde och Sara Algotsson-Ostholt. Foto: Privat

Svenska EM-laget klart för start

Uppdaterad
Publicerad

EM i fälttävlan inleddes idag med veterinärbesiktning.

Samtliga sex svenska hästar godkändes utan någon som helst tvekan.

– De såg så fina och fräscha ut, säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorf till SVT Sport.

Efter att besiktningen klarats av lottades startordningen och det svenska laget fick startnummer nio.

– Ett bra nummer, nu hinner några ryttare gå i mål på terrängen innan vi skickar ut Niklas som första ryttare. Vi hinner se om banan rids som vi förväntat oss, säger Fredrik Bergendorf till SVT Sport.

Men dessförinnan väntar två dagars dressyr. Startordningen inom laget är densamma i dressyr och terräng och de svenska ryttarna inleder med startnummer 9 Niklas Lindbäck, som följs av Louise Svensson-Jähde nr 29 , Ludwig Svennerstål nr 54 och Sara Algotsson-Ostholt nr 74. De individuella ryttarna Anna Freskgård och Malin Josefsson rider som nummer 19 och nummer 43.

Lindbäck, Svensson och Josefsson rider på torsdag och resten på fredag.

”En riktig mästerskapsbana”

På onsdagen fick ryttarna också se lördagens terrängbana för första gången. Som alltid när Rüdiger Schwarz bygger banan anades det på förhand att det skulle bli en hel del utmaningar. Inte minst de svenska ryttarna har framhållit hur viktigt det var att få med sig en bra känsla från genrepet i Aachen, där banbyggaren var densamma som på EM. Och banan i Strzegom visade sig också vara en riktig mästerskapsbana.

– Det är en bana där man måste vara skarp från start till mål och känna sin häst hela vägen, säger Bergendorf till SVT Sport.

– Den ser teknisk ut och jag tror den kommer att passa våra ryttare bra.

”Vi har en jättebra känsla”

Ryttarna kommer nu att gå banan ett flertal gånger för att planera bland annat vägval, tempo, linjer och antal galoppsprång mellan hindren.

– Det finns många val att göra men vi har en jättebra känsla. Banbyggaren byggde när Sverige tog silver i Malmö och han byggde i Aachen senast. Vi vet att vi kan göra rätt val och att vi kan ta oss an banan på det sätt som krävs, säger Fredrik Bergendorf till SVT Sport.

GUIDE: Så sänder SVT ridsport-EM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.