Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål. Foto: Bildbyrån

Fälttävlansprofiler ryter ifrån: ”Det hotar hästarnas välfärd”

Uppdaterad
Publicerad

Som det ser ut nu avslutas en mästerskapstävling i fälttävlan med banhoppning efter en tuff terrängritt. För att hästarna ska klara av det krävs avancerad behandling. Det tycker inte fälttävlansprofilerna Staffan Lidbeck och Lars Christensson att är etiskt rätt och vill därför byta format.

I en stor granskning av Tidningen Ridsport redogör man för hur hästar till exempel får ljusterapi och står med dropp till en kanyl i halsen för att klara av den avslutande banhoppningen.

Det tycker Staffan Lidbeck, tidigare landslagsveterinär och förbunskapten att är orimligt, även om det är tillåtet.

– Jag ställde frågan i säkerhetsgruppen. ”Är det här en miljö som vi vill visa upp för media? Skulle vi kunna släppa in press och tv i stallet på kvällen efter terrängen?” Alla reagerade med ryggmärgen: ”Absolut inte! Det vore otänkbart!”, säger han till Tidningen Ridsport.

Fälttävlan avgörs i två olika format, men idag är det alltid det långa formatet på mästerskap och OS. Det är det Lidbeck och Christensson vill ändra på. Det kortare formatet innebär kortare tid och färre hinder i terrängritten och i det är terrängritten också siist.

– Det långa formatet måste bort. Det hotar hästarnas välfärd. Och det gör inte tävlingen ett dugg bättre. Det är omodernt och negativt för sporten, säger Lidbeck.

Staffans fru Lisa Lidbeck är landslagsveterinär sedan 2012 och hon är av samma åsikt.

– Först och främst är terrängen kortare i det korta formatet. Det är bättre. Det sliter inte alls lika mycket. Vi ser nästan aldrig en häst komma i mål och vara för trött efter en tävling i det korta formatet. Efter sju-åtta minuter har vi pigga, glada hästar i mål. Så vill vi se dem, säger hon.

Enligt granskningen vill Christensson, som tidigare också varit expert i SVT, och Lidbeck få det svenska förbundet med sig i en skrivelse till det internationella förbundet, FEI.

Långt och kort format

Långt format:

Ordning: dressyr – terräng – banhoppning

Terrängtid: min 9,5 minuter och max 12 minuter

Antal hinder: min 35 språng och max 45

Kort format:

Ordning: dressyr – banhoppning – terräng

Terrängtid: min 6 minuter och max sju minuter

Antal hinder: min 30 och max 35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.