Sofia Sjöborg under OS-terrängen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige lämnade in protest efter att Sofia Sjöborg blivit tilldelad straffpoäng. Den avslogs senare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige lämnade in protest i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lämnade in en protest efter att Sofia Sjöborg blivit tilldelad 15 straffpoäng.

Enligt hinderdomaren var svenskans häst Belle utanför en flagga på ett smalhinder.

– Jag tycker att hon är innanför, säger Fredrik Bergendorff Sveriges förbundskapten till SVT Sport.

Det svenska laget stod för starka prestationer i terrängritten i fälttävlan och klättrade sex placeringar i lagtävlingen till en sjunde plats plats i totalen, 26,3 poäng bakom Japan på bronsplats.

– Tre tjejer som går så bra här på OS är otroligt bra och någonting som vi har arbetat hårt för. Jag är otroligt nöjd, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

OS i Paris 2024

Bästa svensk i terrängritten individuellt var Frida Andersen, hon och hästen Box Leo var helt felfria och njöt av atmosfären längs banan med drygt 40 000 i publiken.

– Så, så skönt, jag gick ut med målsättningen att vara felfri inom tiden och att sätta det kändes så bra. Han (Box Leo) älskade det här och tyckte att han var en superstar när alla stod och hejade på honom, jag tror han njöt hela vägen runt, säger Andersén.

Louise Romeike och Caspian var också felfria på hinder men tilldelades 0,80 straffpoäng för att inte ha klarat tiden. Men Romeike, som gick ut sist i det svenska laget, njöt och öste lovord över sin 10-åriga valack efter hans debut i mästerskapsterrängen.

– Fantastiskt, alltså vilken häst han gjorde verkligen allt och lite till idag, säger Romeike.

Svensk protest

Sofia Sjöberg och Bryjamolga vh Marienhof öppnade för Sverige på den mäktiga banan över 5 147 meter i slottsparken i Versailles.
Duon gjorde en stark terräng och var först i startfältet att rida inom tiden. Efter målgång nåddes svenskan av beskedet att hon fått 15 straffpoäng, då hon bedömts att ha varit utanför en av flaggorna på ett av smalhindren.

– För mig hoppade hästen hela hindret, det var inte en sekund som jag tänkte att hon inte hade hoppat hindret, säger Sjöborg.

Sverige lämnade in en protest som behandlade av juryn och sedan avslogs.

Jung kan bli historisk

Michael Jung leder individuellt inför hoppningen. Tyska storstjärnan har chans att skriva OS-historia i morgon om han lyckas ta sitt tredje individuella guld. Det har ingen tidigare gjort.

Storbritannien leder lagtävlingen före Frankrike. Japan är trea inför morgondagens avgörande hoppning.

fälttävlansryttaren Michael Jung

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michael Jung om känslorna efter OS-terrängen. Foto: Zohra Bensemra / BILDBYRÅN

Resultat fälttävlan efter terrängritten

Lag

1) Storbritannien, 82,50 straffpoäng
2) Frankrike, 87,20 
3) Japan, 93,80
7) Sverige, 120,10.

Individuellt

1) Michael Jung/Chipmunk Frh, Tyskland, 17,80 straffpoäng
2) Laura Collett/London 52, Storbrittanien, 18,30 
3) Christopher Burton/Shadow Man, Australien, 22,0

Sv plac: 20) Frida Andersen/Box Leo, 33,30, 25) Louise Romeike/Caspian 15, 38,50, 37) Sofia Sjöborg/Bryjamolga Vh Marienshof, 48,30.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet