Beatrice var nära att sluta som tränare

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har gjort en undersökning bland barn- och ungdomstränare inom sex olika idrotter. Av de 770 som svarat så svarade var sjätte tränare att de funderat på att sluta som tränare på grund av föräldrar som beter sig dåligt i idrottssammanhang. En av dom är simtränaren Beatrice Sjölund.

– Det har varit väldigt nära för mig ett par gånger att ge upp och tänka nej nu räcker det här, säger Beatrice Sjölund huvudtränare i Ängelholms simsällskap till SVT Sport.

Beatrice Sjölund är 34 år och har varit simtränare på olika sätt sedan hon var 15 år. Hon var en av tränarna i SVT Sports undersökning som svarade att hon funderat på att sluta pga föräldrar som beter sig dåligt.

Föräldrahets

– Ibland tänkte jag att jag orkar inte mer, varför lägger jag ner min själ, all min tid och kraft på någonting som jag ändå bara får klagomål och synpunkter på, folk inte är nöjda. Ibland känns det ganska hopplöst, säger Beatrice Sjölund till SVT Sport.

Lugnare som landslagstränare

Passionen för simningen och framför allt simmarna höll henne kvar. Och när Beatrice även blev landslagstränare så lugnade dom flesta ner sig.

– Alla föräldrar vill sitt barns bästa såklart. Så även alla simmarföräldrar.

– Ibland kan jag tänka att man kanske gör barnen en björntjänst om man är med för mycket. Imorse så var det  en hel skolklass här och simmade och då var det inga föräldrar med men när samma barn går i simskola på kvällen då var de med. Då vågar de inte lämna sina barn, det tycker jag är lite konstigt.

– Jag tror att många föräldrar tror att de är sämre föräldrar om de inte är med sina barn överallt och lägger sig överallt. Jag tror att det är i all välmening de gör det. Det är inte för att förståra någonting men man måste nog släppa lite och låta barnen ta lite mer ansvar för sin idrott.

Blir klubbchef

Efter 19 år, kommer nu Beatrice att lämna positionen vid bassängkanten i Ängelholm. Hon har tackat ja till ett nytt uppdrag, som klubbchef i Linköpings allmänna simsällskap.

– Jag ville bli tränare för att jag har simmat hela mitt liv. Och simningen har gett mig så otroligt mycket och nu vill jag kunna ge tillbaka det till idrotten och till alla andra yngre simmare. Så även om jag har haft  några svackor så har det ändå varit självklart att fortsätta som tränare.

Dela dina erfarenheter

De kommande veckorna tittar SVT Sport närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Delta på svt.se/foraldrahets.

Enkäten – så gjorde vi

Under mars 2017 skickade SVT Sport ut en webbaserad enkät till 1200 barn- och ungdomstränare. Av de 792 som har svarat har vi valt att fokusera på de som tränar barn och ungdomar som är yngre än 16 år, totalt 770 tränare. Det är de siffrorna som sedan redovisas.

Enkäten skickades till tränare inom sex idrotter: fotboll, handboll, ishockey, simning, gymnastik och friidrott. I de flesta idrotter har vi fått hjälp av specialidrottsförbunden att komma i kontakt med tränarna. I fotboll och simning har vi tagit hjälp av idrottsföreningarna.

Urvalet av tränare är inte statistiskt säkerställd, utan ger en ögonblicksbild av hur tränarna som svarat på enkäten ser på föräldrahets inom ungdomsidrotten.

Läs mer om urvalet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet