Foto: BILDBYRÅN

Efter spelarnas kritik – nu svarar skojätten

Uppdaterad
Publicerad

Många damfotbollsspelare väljer att spela i herrskor på grund av det begränsade utbudet av damskor – trots att skorna inte är anpassade till deras kroppar. Men Adidas, som tillverkar fotbollsskor, ser det inte som ett problem.

”Tjejers fötter kan mycket väl vara mer lik en klassisk manlig fotform”, skriver Sandra Essesjö på Adidas i ett mejl till SVT Sport.

I mejlet skriver Sandra Essesjö, som är nordisk PR- och kommunikationschef på Adidas, att företaget har sex skor som är speciellt anpassade för den kvinnliga fotformen. Skorna har mjukare flex, det vill säga mindre styv sula, och smalare häl.

”Vi är unika i branschen att erbjuda just detta. Dock så jobbar vi ständigt med att förbättra urvalet för kvinnor”, skriver Sandra Essesjö i mejlet till SVT Sport.

Essesjö skriver också att vissa av damfotbollsspelarna som står under kontrakt med Adidas spelar i herrskor och några spelar i damskor

”Av de kvinnliga fotbollsspelare som vi har kontrakt med spelar vissa av dem i dammodellerna och vissa av dem i herrmodellerna, alla är i dagsläget nöjda med sina val och vi har en kontinuerlig dialog med dem angående vårt utbud”.

”Det viktigaste är inte att stirra sig blind på beteckningen dam eller herr, valet av vilken modell som passar bäst är individuell då längd, vikt och fotens individuella form också har betydelse. Tjejers fötter kan mycket väl vara mer lik en klassisk manlig fotform etc”.

Det var i går som SVT Sport skrev att en stor majoritet av damspelarna väljer att spela i herrskor på grund av det begränsade utbudet av damskor. Matilda Lundblad, som arbetar för Uefa i ett forskningsprojekt om skador inom fotbollen, menar att bristen på skor anpassade till damspelare kan vara en förklaring till att knäskador är mycket vanligare i damfotboll jämfört med herrfotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.