Häckenspelarna vände mot AIK i andra halvlek. Foto: TT

Häcken förstörde festen för firande AIK med ny tränare

Det var feststämning på Friends Arena i paus när AIK ledde med 1-0 mot Häcken och Anton Salétros presenterats som hemvändare. Nye tränaren Henning Berg hade fått se nyförvärvet Mads Tychosen göra mål med ett kanonskott. Men Häcken stack hål på festballongen med att vända till 2-1 i andra halvlek.

– Jag tycker det är lite oförtjänt faktiskt, säger John Guidetti.

Häcken kom ut med en helt annan aggressivitet i andra halvleken. Man jobbade kvar bollen i spel och från nära håll tryckte just Mikkel Rygaard in kvitteringen 1-1.

– Vi har sagt att mina danska kompisar ska passa fram till mig i straffområdet så att jag kan göra mål. AIK på Friends är en av de tuffaste matcherna, säger Mikkel Rygaard, som låg bakom vändnngen, till SVT Sport.

Med kvarten kvar tog Häcken ledningen med 2-1. AIK fick inte bort bollen och Häckenspelarna surrade som bålgetingar i straffområdet och till slut kunde Ibrahim Sadiq skjuta bollen i mål, något som räckte till tre poäng inför de 50-talet medresta fansen.

– Vi har betydligt fler klara målchanser än vad de har. Deras målvakt gör en fantastisk match, säger John Guidetti.

Berg-effekten sköts i sank

AIK hade annars imponerat i den första halvleken och det talades om Henning Berg-effekten.

Ett par minuter efter att Erick Otieno skjutit i stolpen slutet av första halvleken fick Mads Tychosen på en drömträff i sin debut. Efter en hörna gick bollen ut till dansken som fick på ett pressat skott där bollen stegrade sig och smet förbi Häckens målvakt Peter Abrahamsson som knappt hann reagera innan bollen borrat sig i mål, en riktig häxpipa.

Målvakten kunde bara sjunka ihop och konstatera faktum. Berg knöt näven i sin tekniska zon och jublade över det första målet under sin tid i AIK.

Högmo kunde spela ut nya kort

Det var i dubbel bemärkelse en hård smäll för regerande mästaren Häcken och första tränardraget i Norgekampen gick till Berg mot Häckens Per-Mathias Högmo – som dock hade ess kvar i rockärmen.

I halvtidspausen presenterades hemvändaren Anton Salétros för de jublande hemmafansen. Kontraktet med mittfältaren Salétros, som närmast kommer från från franska Caen, sträcker sig till och med den 31 december 2026.