Djurgårdens Jacob Une-Larsson och AIK:s Kristoffer Olsson. Foto: Bildbyrån/Montage

Allsvenska spelare skeptiska till VAR

Uppdaterad
Publicerad

Videogranskning i allsvenskan?

Spelarna är ambivalenta.

– Det kan vara bra för att det blir rättvisa, men enligt mig blir det fortfarande lite felaktiga beslut ändå, säger AIK:s Kristoffer Olsson.

Videodomarsystemet, VAR, blev en het ”snackis” under fotbolls-VM och fler och fler länder börjar använda sig av det omdebatterade hjälpmedlet. Det är dock långt kvar till att tekniken kommer att leta sig in i den svenska fotbollsmyllan.

”Mer emot än vad jag är för”

Den skulle inte heller vara ett välkommet inslag, enligt AIK:s mittfältsstjärna Kristoffer Olsson, som är en av dem som är emot tekniken.

– Det kan vara bra för att det blir rättvisa, men enligt mig blir det fortfarande lite felaktiga beslut ändå. Det är lite pulsen också. Vad fan, det är en del av fotbollen att domaren kan ta ett felbeslut. Man kan vinna och man kan förlora på det, det är lite charmen med fotbollen tycker jag också. Så jag är nog mer emot än vad jag är för, säger Olsson.

”Lite tråkigare”

Jacob Une Larsson, försvarare i Djurgården, är kluven.

– Jag har väl lite delade tankar kring det (videogranskning i Sverige). På ett sätt är det jätteskönt att ingenting missas, att man verkligen kan gå tillbaka och se situationer igen. Men samtidigt dödar det lite charmen i det instinktiva och i reaktionsbesluten. Å andra är det väl någonstans ”fair” att fotbollen kanske blivit mer rättvis, fast kanske lite mindre rolig, säger han.

TT: Rent realistiskt, skulle det vara värt mödan (processen som ett införande skulle innebära)?

– Jag vet inte, det är väl säkert en kostnadsfråga också. Jag gillar allsvenskan som den är just nu. Det är svårt, det blir på något sätt lite renare fotboll. Men samtidigt lite tråkigare. Jag kan inte säga mer, jag är varken för eller emot. Det finns helt klart fördelar med det, men det dödar ju charmen lite också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.