Lisa De Vanna i duell med Elin Rubensson (arkiv) Foto: Bildbyrån.

Anfallsveteranen petas mot Sverige – och i OS

Uppdaterad
Publicerad

Australiens anfallsveteran Lisa De Vanna får inte plats i Tony Gustavssons OS-lag.

36-åringen saknas i bruttotruppen inför genrepen mot Sverige och Danmark.

– Vi har så många bra anfallare. Jag var tvungen att peta några, säger Gustavsson.

Tony Gustavsson har inte fått någon flygande start sedan han tog över som förbundskapten för Australiens fotbollslandslag.

I första matchen som huvudansvarig, i början av april, blev det 2–5 mot Tyskland. I den andra ett par dagar senare blev det 0–5 mot Nederländerna.

Nu återstår bara två landskamper inför OS i Tokyo, och på tisdagen presenterade den 47-årige svensken sin 25-mannatrupp inför genrepen borta mot Danmark och Sverige i juni.

– Det här är den truppen som vi tror ger oss de bästa möjligheterna i OS. Vi var tvungna att ta ut spelare som ger balans till truppen, vilket innebär att ha olika spelartyper för olika positioner men också spelare som kan spela på olika positioner, säger Tony Gustavsson på en digital presskonferens.

Svenskbekanting

Något oväntat fick inte den 36-åriga anfallaren Lisa De Vanna, känd av svensk publik efter sejourer i AIK och Linköping, plats i bruttotruppen. Därmed missar hon av allt att döma också OS, då truppen ska skalas ner till 18 spelare.

De Vanna har gjort 47 mål på 150 A-landskamper, men valdes bort till förmån för spelare som Sam Kerr, Caitlin Foord, Mary Fowler, Emily Gielnik, Hayley Raso och Kyah Simon.

– Med en sådan här liten trupp var vi tvungna att ta några väldigt svåra beslut, med lagets bästa i åtanke, säger Gustavsson.

– Och ärligt talat, vi är lyckligt lottade av att ha så många bra offensiva spelare, både anfallare och mittfältare. Där är det till och med överfullt vilket gör att vi tvingas lämna några av de här spelarna utanför truppen.

19-årig Rosengårdsspelare

Med finns i stället tre 19-åringar som ännu inte gjort A-lagsdebut, bland andra Rosengårds backtalang Charlotte Grant.

Dessutom har Gustavsson tagit ut ytterligare tre spelare med svensk klubbadress: Hammarbys Elise Kellond-Knight och Vittsjöduon Clare Polkinghorne och Emily Gielnik.

Överlag är det en landslagstrupp med många nya ansikten – för Tony Gustavsson.

– Faktum är att 50 procent av utespelarna är med för första gången under min tid. Även om de är rutinerade, som Ellie Carpenter, Steph Catley, Kyah Simon och ”KK” (Elise Kellond-Knight), så är hälften av dem spelare som jag aldrig träffat tidigare.

– Nu handlar det om att få ihop det här laget så snabbt som möjligt.

Australien kommer att ha sin bas i Båstad från och med den 6 juni. De möter först Danmark i Horsens den 10 juni och sedan Sverige i Kalmar den 16 juni.

Även i OS i Tokyo ställs Australien och Sverige mot varandra. De ingår i samma grupp, tillsammans med Nya Zeeland och USA.

KLIPP: De ska leda Blågult – en ny generation landslagsspelare (12 april):

Fakta: Australiens bruttotrupp

Målvakter: Lydia Williams, Arsenal, Mackenzie Arnold, West Ham, Teagan Micah, IL Sandviken.

Försvarare: Laura Brock, Guingamp, Ellie Carpenter, Lyon, Steph Catley, Arsenal, Caitlin Cooper, Illawarra Stingrays, Beatrice Goad, Meppen, Charlotte Grant, Rosengård, Alanna Kennedy, klubblös, Courtney Nevin, Blacktown Spartans, Clare Polkinghorne, Vittsjö.

Mittfältare: Alex Chidiac, klubblös, Kyra Cooney-Cross, Blacktown Spartans, Amy Harrison, PSV Eindhoven, Elise Kellond-Knight, Hammarby, Aivi Luik, Sevilla, Emily van Egmond, klubblös, Tameka Yallop, West Ham.

Anfallare: Caitlin Foord, Arsenal, Mary Fowler, Montpellier, Emily Gielnik, Vittsjö, Sam Kerr, Chelsea, Hayley Raso, Everton, Kyah Simon, PSV Eindhoven. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.