Blått kort finns i handbollen. Nu kan det testas inom engelsk fotboll. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Fifa slår tillbaka mot uppgifter om blått kort: ”Felaktigt och förhastat”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom uppgifter om att engelsk fotboll kommer att testa ett blått kort som ett komplement till det gula och röda kortet. Fifa har bemött utspelet och menar att uppgiften inte är förankrad.

”Rapporterna om det så kallade blå kortet på elitnivå inom fotboll är felaktiga och förhastade”, skriver Fifa.

Tanken är att ett blått kort ska ge tio minuters utvisning, skriver The Telegraph. Det är någonting som rugbyn har i dag.

Två blå kort ska ge ett rött och ett gult kombinerat med ett blått ska också ge ett rött. Till en början ska det testas på lägre nivå i engelsk fotboll men redan till sommaren kan det införas i Premier League och FA-cupen, efter ett initiativ av det Internationella fotbollsförbundets styrelse (Ifab).

”Ansvarsfullt sätt på lägre nirvåer”

Syftet med de nya reglerna är att slå ner på osportsligt beteende och taktiska förseelser, som enligt engelska fotbollsförbundet är ”något som dödar fotbollen”.

Uppgiften fick stor spridning och Fifa gick ut med en dementi eller i alla fall ett klargörande på X:

”Fifa vill klargöra att rapporterna om det så kallade 'blå kortet' på elitnivå inom fotboll är felaktiga och förhastade. Alla sådana försök, om de genomförs, bör begränsas till att testa på ett ansvarsfullt sätt på lägre nivåer”, skriver organisationen och meddelar att man ska ha ett möte med Ifab den 1 mars.

Uefa-presidenten och Nannskog emot

Uefa-presidenten Aleksander Ceferin är motståndare till förslaget:

– Det är inte fotboll längre, sade han nyligen till The Telegraph.

Även SVT Sports expert Daniel Nannskog är emot idén:

– När jag fick en liknande fråga om VAR trodde jag att det kunde funka, och det har det gjort, men det här har jag ingen tro på. Det är för rörigt och inte rätt lösning, säger Nannskog och tycker att man kan komma åt osportsligt beteende med de gula kort som redan finns.

Det blå kortet kommer inte att användas vid sommaren EM-slutspel för herrar eller i herrarnas Champions League nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.