Ronaldo och Pepé skrev fotbolls-EM-historia när Portugal vände mot Tjeckien

Cristiano Ronaldo och Pepé skrev EM-historia mot Tjeckien.
Och de fick fira med seger.
Detta efter att laget vänt 0–1 – och avgjorde på tilläggstid.
Matchvinnare: Inhopparen Francisco Conceição, som nätade med sin första bollkontakt i matchen.

När Portugal–Tjeckien blåstes igång noterades två EM-rekord i Portugal.

Cristiano Ronaldo, 39, blev förste spelare att delta i sex EM-slutspel. Ronaldo har sedan tidigare två EM-rekord, med 14 mål och 25 spelade matcher sedan debuten vid EM 2004, där Portugal nådde final.

Fotbolls-EM

Även försvararen Pepe blev EM:s äldsta spelare genom tiderna med 41 år och 113 dagar. Den tidigare rekordhållaren, Ungerns målvakt Gabor Kiraly, var 40 år och 86 dagar när han spelade i EM 2016.

Men det såg länge ut som att rekordmatchen skulle bli något av ett antiklimax.

Portugal kvitterade

För Tjeckien tog ledningen, då Lukas Provod satte ett skott stolpe in efter en dryg timmes spel.

Men åtta minuter senare kvitterade Portugal något turligt, då Tjeckiens målvakt Jindrich Stanek stötte en inte allt för hård nick rakt på en försvarare och bollen gick i eget mål.

Se Tjeckiens 1-0 mål och Portugals kvittering till 1-1. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Ronaldo offside

Med mindre än fyra minuter kvar av ordinarie matchtid såg det dock ut som att Ronaldo skulle hjälpa sitt lag mot segern, då han nickade bollen i stolpen, varpå Diogo Jota satte bollen i mål.

Men på VAR-bilderna syntes det att Ronaldo var i offsidesituation, och målet dömdes bort.

Portugals underkända mål. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Men på tilläggstid letade sig bollen fram till inhoppande Francisco Conceição, som debuterade i landslaget så sent som i mars – och denne kunde avgöra med sin allra första bollkontakt i matchen.

– Väldigt frustrerande, vi ville ha de där poängen. Vi såg ut att gå mot seger, men släppte vi in mål lite olyckligt. Vi ville ha med oss mer och ha poängen, men så här är fotbollen och nu behöver vi vinna nästa match, säger den tjeckiske lagkaptenen Tomas Soucek till SVT Sport.