Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jesper Möller om ryskt deltagande i spelaren ovan. Foto: Anders Kjærbye / BILDBYRÅN

Danska förbundsordföranden om ryskt deltagande: ”Kommer inte säga hur jag röstat”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Nilsson är i blåsväder efter att Uefa röstat angående ryskt deltagande i U17-EM.

Även hans danska kollega, Jesper Möller, har ställts till svars i frågan.

– Jag kommer inte säga hur jag eller någon annan röstat, säger han på en presskonferens.

Riksidrottsförbundets ordförande och Uefas vice president Karl-Erik Nilsson ska enligt Sky Sports uppgifter ha röstat för att ryska ungdomslag ska få delta i Uefas tävlingar, med start under U17-EM. Han menar dock själv att han bara röstat för en utredning i förhållande till FN:s barnkonvention, om de ryska lagen bör få delta.

Samma fråga har även lyfts i Danmark. Deras fotbollsförbundsordförande Jesper Möller sitter även han i Uefas exekutivkommitté, men vill inte avslöja hur han, eller om, han röstat i frågan.

Uppgifterna i Sky Sports redogör inte för hur Möller ska ha röstat i fårgan.

”Det stämmer inte”

– Ni tror att ett beslut är fattat att öppna för ryska barn att delta. Det stämmer inte, men vem som röstat vad är konfidentiellt.

Han menar att beslutet som fattats är att sanktionerna mot Ryssland måste skärpas. Dessutom har det konstaterats att FN:s barnkonvention gäller för alla barn.

– Jag stöttar självklart att sanktionerna skärps, och FN:s barnkonvention. Inget annat, säger Möller.

I dag, fredag, kommer Karl-Erik Nilsson att ha ett möte med de 73 specialidrottsförbunden för att diskutera Sveriges ståndpunkt och hans agerande i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.