Degerfors djupt rotade historia med ”hata, hata Örebro”

Uppdaterad
Publicerad

Degerfors skyttekung Victor Edvardsen valde att sjunga ramsan ”hata, hata Örebro” framför den stora klacken efter den viktiga 2-1-vinsten i Örebro under gårdagskvällen.

– Jag hade inte valt den ramsan men samtidigt är det i stridens hetta och han har en lång historia med svensk klackkultur, säger Degerfors ordförande Fredrik Rakar till SVT Sport.  

Bitterheten uppstod i ett derby 1993. Fram till dess var det fridfullt mellan klubbarna. En enda match förändrade allt, vilket även speglar ramsorna i dag.

Det var förtätad stämning med 9538 åskådare på Behrn Arena. Degerfors kom med det största bortaföljet sedan Hammarby var där med sin klack. Det smädades och sjöngs för att stötta och håna – från båda klackarna.

Resultatet gör att Örebro med största sannolikhet åker ur allsvenskan medan Degerfors har chansen att stanna kvar. Varje återstående match för Degerfors kommer att bli som en final med en allsvensk plats i potten.

– Man lyfte fram det i Fotbollsstudion, men det är en välkänd ramsa och inget Victor hittat på. Klacken sjunger den allt som oftast och mycket under varje match, säger Degerfors ordförande Fredrik Rakar.

Nu var det inte klacken utan en spelare. Vad säger du om att Edvardsen tog upp den?

– Han är den spelare som är närmast och djupast rotad i klackkulturen. Jag hade inte valt den ramsan men samtidigt är det i stridens hetta och han har en lång historia med svensk klackkultur.

Skandalmatch 1993 bakom rivaliteten

Det var länge ett gemytligt tillstånd mellan klubbarna men en skandalmatch 1993 på Stora Valla ändrade på allt och ligger till grund för dagens rivalitet. Degerfors, som ligger i landskapet Värmland men tillhör Örebro län, stora stjärna Ulf Ottosson ådrog sig dubbla benbrott efter en vårdslös tackling. Direkt efter det sparkade en Degerforsspelare ner en ÖSK-spelare. Örebro fick med sig 1-1 efter att ha kvitterat i den nionde övertidsminuten. Domaren erkände att han gjort sitt livs sämsta insats och mordhotades efteråt.

Läget var så ansträngt att dåvarande landshövdingen Sigvard Marjasin gick in och medlade mellan lagen. Degerfors nuvarande ordförande Rakar tycker inte att ”hata, hata Örebro”-ramsan speglar stämningen på läktaren när Edvardsen var allsångledare med fansen i Vulkanerna.

– Samtidigt sjöngs det en halvtimme, kanske 40 minuter efter matchen, alla möjliga ramsor varav 99 procent var positiva. Jag är lite förvånad över medialogiken här och att ni väljer ut precis den sekvensen, de små, små sakerna, påpekar Rakar.

Försökt få fansen att sluta med ramsan

Det finns en dialog med Vulkanerna som är självständiga gentemot klubben.

– Vi har försökt påtala det för Vulkanerna, men vi styr inte våra supportrar, och de sjunger den även på andra matcher. Det sitter väldigt djup i många som minns det olycksaliga derbyt på 1990-talet. Det har varit inflammerat mellan lagen sedan dess. De bröt benet på Degerfors kanske viktigaste spelare i dess moderna historia och det gav inte ens gult kort, förklarar Rakar som tycker att klubben agerat på ett rimligt sätt.

– Vi har pratat med spelaren som står för sin åsikt och vi har klargjort vår. Vi vill naturligtvis se en mer positiv läktarkultur men som styrelse styr vi inte över det här. Vi kan hoppas att det blir bättre nästa gång. Det var ett stort derby och för en del spelare var det första gången med stor publik. Jag ser det som ett lärande och att vi behöver bli bättre.

Om jag tolkar dig rätt så tycker ni att Edvardsen kan göra så där om han får lite feeling?

– Nej, nej så sa jag absolut inte. Nu tycker jag att du tillskriver mig åsikter som jag inte har, säger Rakar.

Här rör vi oss bland värdegrunder och sådant. Vad säger du om det sammanhanget?

– Självklart, men vad tycker du att jag skulle gjort? Sprungit in och tacklat honom? Ramsan finns och jag tycker inte om den men det ändrar inte det faktum att den finns. Fast den borde läggas till historien. Vi har vunnit två derbyn och behöver inte hata någon. Nu ska vi leva på våra egna meriter, jobba framåt och arbeta konstruktivt och bli en stabil allsvensk klubb.

Hest hos Vulkanerna efter rivalsegern

Vulkanernas kontaktperson James Wahlberg är hes dagen efter den stora segern. Han tycker att ramsan kan framföras – men då mot Örebro eller i det sammanhanget. 

– Om vi tittar på andra ligor i Spanien och Italien så säger de mycket värre saker mot sina supportrar men jag tycker inte om ramsan när vi exempelvis spelar mot Varberg och inte ska möta ÖSK i nästa match. Men när vi möter ÖSK med det glödet som finns, speciellt som de har härjat med oss, de har kallat oss för inavel och lite allt möjligt annat, då tycker jag att det är helt okej.

Rakar vill att ni släpper ramsan och går vidare. Vad säger du om det?

– Självklart kanske det finns roligare ramsor som vi kan hitta på som inte är så hatfulla och kan man komma på en roligare ramsa skulle jag vara helt okej med att skippa den, men när känslorna är som de är då är det defintivt okej med ramsan så länge vi möter ÖSK.

SVT Sports expert Daniel Nannskog var kritisk till ramsan i Fotbollsstudion.

– Det är väldigt mycket adrenalin och de har en historia där man är bittra fiender men han skulle givetvis ha valt en Degerforsramsa, en positiv ramsa i det läget speciellt när man har vunnit. Men direkt började han köra ett ”hata”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.