Foto: TT

Den våldtäktsmisstänkte fotbollsspelaren häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den våldtäktsmisstänkte spelaren i Djurgårdens IF blir kvar i häktet.

Det beslutades under dagens häktningsförhandling.

– Det finns mycket muntlig bevisning, alltså förhör med de inblandade och vittnen, säger åklagaren Frida Vedin till SVT Sport.

Det var i söndags kväll som polisen fick in uppgifter om att en kvinna i 20-årsåldern utsatts för en våldtäkt i en lägenhet i centrala Stockholm. Den misstänkte anhölls i sin frånvaro strax före klockan 02 natten till måndag och en dryg timme senare frihetsberövades han.

Under måndagsförmiddagen publicerade Djurgårdens IF ett pressmeddelande på klubbens hemsida där de slog fast att det är en spelare i deras herrtrupp i fotboll som blivit anhållen.

Sedan dess har spelaren suttit i arresten i Kronoberg.

Tidigare i dag beslutade åklagaren Frida Vedin att den misstänkte skulle begäras häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, vilket är den högre misstankegraden, och vid 14-tiden kom beskedet att han blir kvar i häktet med fulla restriktioner.

– Ja, han blir häktad, jag kom precis tillbaka från häktningsförhandlingen, säger Frida Vedin till SVT Sport.

Var det väntat?

– Jag hade gjort bedömningen att det fanns sannolika skäl, annars hade jag inte gått in med en häktningsframställan.

Vilken sorts bevisning finns det?

– Det kan jag inte säga, inte mer än att det finns mycket muntlig bevisning, alltså förhör med de inblandade och vittnen.

”Min klient är givetvis lättad”

Åtal ska väckas senast den 20 oktober.

– Nu får utredningen ha sin gång då det kvarstår en del utredningsåtgärder, sen får vi se om jag kan väcka åtal då eller behöver begära förlängning av häktningstiden, det får vi se.

Målsägandebidrädet Nikola Pejic är nöjd med utfallet i häktningsförhandlingen.

– Det var ett väntat beslut och min klient är givetvis lättad. Ärendet kommer nu att utredas skyndsamt, samtidigt som det ger polisen utrymme att bedriva en noggran och robust utredning. Utöver det har jag inget ytterligare att tillägga i nuläget, säger Pejic till SVT Sport.

Spelaren är fortsatt avstängd

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson vill inte uttala sig ytterligare om ärendet utan hänvisar till den pressrelease Djurgården publicerat på klubbens hemsida. I den går det att läsa följande:

”Djurgården Fotboll följer utredningen och har för närvarande inga ytterligare kommentarer kring ärendet. Spelaren är fortsatt avstängd från verksamheten.”

Djurgårdens vd Henrik Berggren:

– Vi måste avvakta utredningen och låta den ha sin gång med allt vad det innebär.

Via sin försvarsadvokat Olle Kristhammar har spelaren meddelat att han förnekar brott.

– Han förnekar brott. Sedan kan jag inte i det här läget säga så mycket mer. Utredningen är fortfarande inne i ett tidigt och känsligt läge, sa Kristhammar till SVT Sport under tisdagen.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson: ”Vi följer polisutredningen” (3 okt):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson. Foto: Bildbyrån

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.