Foto: TT

Efter drönarspionaget – två från kanadensiska ledarstaben sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Drönarspionage skakar det kanadensiska landslaget inför OS-premiären.

Två ur ledarstaben tvingas nu lämna – och huvudtränare Bev Priestman står över premiären.

Vid två olika tillfällen, den 19 juli och den 22:a juli har personer ur de kanadensiska damernas fotbollslags stab spionerat på det nyzeeländska OS-motståndet med drönare.

Detta upptäcktes av NZOC som skickat in ett klagomål till den internationella olympiska kommitténs integritetsenhet.

OS i Paris 2024

”Personer ur ledarstaben rapporterade omedelbart händelsen till polisen – vilket i sin tur visade att drönaroperatören tillhör det kanadensiska landslaget”, säger NZOC.

Den kanadensiska OS-kommittén sa i ett uttalande att man var chockad och besviken över anklagelsen, men bad också om ursäkt till NZOC.

”Jag är ytterst ansvarig”

En intern utredning har visat vilka som gjort sig skyldiga till spionaget. Det rör sig om den oackrediterade analytikern, Joseph Lombardi och den assisterande förbundskaptenen Jasmine Mander.

Både Lombardi och Mander skickas hem och sparkas från OS-laget. Dessutom har förbundskaptenen Bev Priestman beslutat sig för att inte leda laget i premiären.

– Jag är ytterst ansvarig för uppförandet i vårt landslag. Jag har därmed beslutat att friviliigt dra mig ur att leda matchen på torsdag, säger hon i ett uttalande.

Assisterande förbundskaptenen Andy Spence kommer att ersätta Priestman vid sidlinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet