Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fridolina Rolfö fick inte den poängskörd många trott på i EM. Foto: Bildbyrån

Efter EM-besvikelsen – Fridolina Rolfö om problemen: ”Var tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommarens fotbolls-EM lyftes Fridolina Rolfö fram som en av de som skulle bli mästerskapets främsta poänggörare.

Men med en roll i klubblaget Barcelona och en annan i landslaget har Rolfö haft problem med att hitta rätt.

– De saker jag tränar på i Barcelona gör jag inte i landslaget, säger Rolfö.

Förhoppningarna var stora på Fridolina Rolfö inför fotbolls-EM i England. Hon kom till mästerskapet som Diamantbollsvinnare och med en strålande insats i förra årets OS bakom sig.

EM blev dock inte helt lyckat för 28-åringen. Det blev bara ett mål.

– Det var så klart tufft, speciellt att få kritik. Jag vill så otroligt mycket. Jag tyckte ändå det var okej, men jag har höga krav på mig själv, säger Rolfö till SVT Sport.

Enligt förbundskapten Peter Gerhardsson kan det bland annat ha berott på att motståndarna valt att lägga extra fokus på att markera bort Rolfö.

Men att Rolfö, som spelar som anfallare i landslaget, till vardags hemma i klubblaget Barcelona spelar som vänsterback kan också ha ställt till det.

”Kanske blir drabbad i det offensiva spelet”

I EM var hon en av de spelare som hade bäst statistik defensivt samtidigt som poängskörden framåt inte blev lika stor.

– Jag fick ta ett stort defensivt arbete och jag har styrkor i mitt defensiva spel också, jag lägger mycket energi på det. Vilket gör att man kanske blir drabbad i det offensiva spelet.

Rolfö medger att kan vara svårt med omställningen från klubblag till landslag.

– Det är mest min positionering som varit väldigt annorlunda. Jag har spelat som en ytterback och varit på en kant hela säsongen medan här i landslaget har jag varit central. Som central spelare kommer jag till instick och avslut mycket mer medan på kanten blir det mer inlägg och en mot en. De saker jag tränar på i Barcelona gör jag inte i landslaget, säger Rolfö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.