Pontus Jansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pontus Janssons juridiska ombud i spelaren ovan. Foto: Skärmdump/Bildbyrån

Efter nya uppgifterna – åklagaren och polis i möte

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens förvirring om vilken av Pontus Jansson-chattarna som är den riktiga, har åklagaren idag haft ett möte med utredande polis.

– Det är många frågor i den här soppan, sa åklagaren Henrik Nordquist.

I polisutredningen där tolv huliganer i går åtalades för bland annat våldsamt upplopp fanns en skärmdump på en chatt där Malmö FF:s Pontus Jansson svarade med skrattemojis på ett antisemitiskt meddelade.

Under måndagen började en bild på en liknande konversation spridas, men där Janssons emojis kom först efter ett annat meddelande. Kritik kom om att polisen inte offentliggjort originalchatten.

”Mycket att reda ut”

Detta ledde till att åklagaren Henrik Nordquist kallade polisen till ett möte under tisdagen.

Åklagaren ville veta vad som hänt och hur den ursprungliga chatten sett ut, om det nu inte var originalet som fanns i förundersökningen.

– Det är mycket att reda ut här, sa han till SVT Sport före mötet.

Henrik Nordquist menade att det fanns fler frågor att reda ut. Till exempel hur en skärmdump som såg ut att vara från Pontus Janssons telefon kunde spridas från ultrasgrupper på sociala medier.

– Han har ju gått ut och sagt att han brutit all kontakt, hur kommer det sig då att ett konto som är kopplat till ultrasgruppering sitter på dom här chattarna?

”Inte förts fram av advokaterna”

En annan fråga, menade han, var varför ingen hade visat skärmdumpen som sprids, förrän nu?

– Det har ju inte förts fram av alla advokater som är involverade i fup:en (förundersökningen red anm.) att utdragen inte är korrekta. Hade den invändningen förts fram innan fup:en var färdig då hade vi ju kunnat titta på det här innan det blev offentligt. Det är många frågor i den här soppan.

SVT Sport söker åklagare Henrik Nordquist för en kommentar efter mötet.

SVT Sport har varit i kontakt med Pontus Janssons ombud som avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.