Foto: Bildbyrån

Efter Semenyafallet: Fotbollförbundet överväger att införa könstester

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet har tvingat 800-m-löparen Caster Semenya att medicinera ner sina höga testosteronvärden. Nu överväger Svenska Fotbollförbundet att införa könstester för damspelare.

– Det handlar om att ha en skyddad damklass, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Radiosporten.

UPPDATERING: Senare under måndagen tillbakavisade SvFF uppgifterna om att man överväger att införa könstester för damspelare. Läs mer här

Frågan kring Semenyas och andra så kallat hyperandrogenas deltagande var under flera år en lång följetong med flera rättsliga instanser inblandade. Till slut avgjorde den internationella skiljedomstolen Cas ärendet till World Athletics (före detta IAAF) fördel förra året. Det räckte inte att var född som kvinna för att få delta i tävlingar bland andra kvinnor. Cas gav World Athletic rätt att tvinga kvinnor med naturligt förhöjda testosteronvärden att medicinera ner dessa för att få ställa upp i damklassen.

Hela dampallen på 800 meter vid OS i Rio 2016 blev under förra året tvingad att inleda medicinering. Det handlade förutom om guldmedaljören Caster Semenya om tvåan Francine Niyonsaba och om trean Margaret Wambui. Semenya kämpade hårt för sitt fall förra säsongen men lade ner löpandet efter ett lopp den 30 juni. Niyonsaba lade ner ett par veckor tidigare. Wambui tävlade till i mitten av juli och sprang bara två 800-m-lopp förra säsongen. Framtiden för dessa på löparbanan ser bekymmersam ut med det nya regelverket med medicinering som gör deras resultat avsevärt sämre.

”Har ingen definition att falla tillbaka på”

På SvFF har man följt utvecklingen inom friidrotten och tror att det kommer att behövas någon form av styrning.

– Vi på nationell nivå har ett regelverk men ingen definition att falla tillbaka på. Andra idrotter kommer att börja snegla på det internationella friidrottsförbundets regelverk. Det kommer att finnas ett behov av att ha ett regelverk som skyddar damtävlingar. Det handlar om att ha en skyddad damklass, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Radiosporten.

Radiosporten: Vad finns det för risker?

– Vi måste tänka igenom det här noggrant, i vilka sammanhang? Behöver vi ens ha det här regelverket som ger en möjlighet till kontroll? Om man hårdrar det kan man i värsta fall hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökningar eller liknande.

RF är emot idén

Semenyafallet blev vägledande för friidrotten, något som nu SvFF har som riktmärke.

– Cas kom i Semenyafallet fram till att det inte är en gångbar metod för elitidrott. Har man en skyddad damklass då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara det som är avgörande för vem som får tävla i vilken klass.

På Riksidrottsförbundet, RF, är man inte beredd att ta fram mätmetoder för könstillhörighet.

– Nu går det att mäta testosteron men den dag vi exempelvis kan mäta mental förmåga ska vi då sätta begränsningar för det? Eller var drar man gränserna för det som kan anses som lika villkor, säger Peter Mattsson, idrottschef på RF, till Radiosporten.

Caster Semenya-fallet: Detta har hänt

Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.