Hamburg har aldrig halkat ur Bundesliga. Det borde väl borga för en trygg miljö med goda möjligheter till en behaglig tillvaro?
Knappast. Den anrika klubben har de senaste decennierna harvat runt i ett limbo av sparkade tränare, ekonomiskt förfall och – minst sagt – begränsade resultat. Två år på raken har Hamburg – till fansens stora skam – behövt kvala för att klara Bundesligakontraktet.
Faktum är att Albin Ekdal hamnat i ett notoriskt opålitligt sammanhang.
– Samtidigt är jag härdad. Efter sju år i Italien är jag van vid att tränare kommer och går och en hel del märkliga beslut. Jag tycker ändå att det är mer ordning och reda i tyska klubbar. Det är kanske nyttigt att flera spelare har upplevt kaoset med nära till nedflyttning.
Varför lockade Bundesliga?
– Att jag fick komma till en så pass stor klubb, även om det varit sviktande resultat de senaste åren. Det finns enormt mycket fans och laget uppmärksammas i medierna. Och så är Hamburg är spännande stad som ligger närmare Stockholm.
Usel start
Hamburg spelar på mäktiga Volksparkstadion där 57 000 garvade supportrar kommer för att lida.
– Så har jag inte haft det tidigare, en extra morot. Det blir en häftig utmaning att komma till ett land där jag inte känner till allting, där man kräver mer av mig på matcher och träningar. Vi har också ett bättre lag än Cagliari, fler toppspelare som sticker ut. Även om jag trivdes i Italien och gillade Serie A.
Klubben har inlett säsongen sedvanligt uselt, med en oacceptabel cupförlust mot ett amatörgäng från Jena.
– Det var inte optimalt, men är sånt som händer. Vi har en otroligt viktig match till helgen. Man behöver inte hänga läpp.
Dynamisk mittfältare
Ekdal fick en timme på mittfältet och ser ut att ta en plats i startelvan till fredagens ligapremiär borta mot Bayern München. Ekdal får vänja sig vid ett helt annat tempo i Bundesliga, där matcher tenderar att kränga och svänga på ett helt annat sätt än i Italien.
– Jag tror att det är en vanesak. Det blir fler, och längre, löpningar. Jag behöver ett par veckor och matcher för att förstå hur jag ska använda energin som finns i ligan.
Han väntar sig inte en roll som mittfältets defensiva ankare.
– Nej, de ser mig som en tvåvägsspelare. En kille som gör grovjobbet men samtidigt hjälper till och tar offensiva löpningar.
Fakta: Svenskarna i Bundesliga
Albin Ekdal, 26, mittfältare, Hamburg.
Efter sju säsonger i Italien ville Ekdal testa något nytt. Tar med all sannolikhet en startplats som dynamo på Hamburgs tremannamittfält – men klarar han det avsevärt högre tempot i Bundesliga?
Oscar Wendt, 29, back, Borussia Mönchengladbach.
En av ligans bästa vänsterbackar. Åtnjuter stor respekt i det Borussia Mönchengladbach som kvalificerade sig för Champions League efter en stark fjolårssäsong.
Pierre Bengtsson, 27, back, Mainz.
Snodde omgående åt sig en, i princip, ordinarie backplats i Mainz sedan han anlänt från FC Köpenhamn mitt under förra säsongen. Drar fördel av att kunna spela såväl höger- som vänsterback.
Branimir Hrgota, 22, anfallare, Borussia Mönchengladbach.
Avslutsspecialisten från Jönköping har fått stort förtroende i Europaspelet, men petas ofta i ligan. Dags för 22-årige Hrgota att på riktigt utmana om en startplats?
Miiko Albornoz, 24, back, Hannover.
28 matcher från start förra säsongen och helt ordinarie i Hannover. Albornoz belönades med ett par startmatcher för Chile när landet vann Copa América i somras.