Flera storklubbar, som exempelvis Barcelona, försökte starta en superliga 2021. Foto: Albert Gea / BILDBYRÅN

EU-domstolens beslut öppnar för superliga

Uppdaterad
Publicerad

2021 föll den tilltänkta superligan inom europeisk herrfotboll. I dag har EU-domstolen i Luxemburg öppnat dörren för den igen.

”Fifas och Uefas regler som gör andra nya fotbollsprojekt, såsom Super League, beroende av deras godkännande är olagliga”, skriver man bland annat i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till dagens beslut i EU-domstolen är den superliga som flera av Europas största klubbar, såsom flera Premier League-jättar, Barcelona, Real Madrid och Juventus, försökte starta 2021.

Den möttes då av omfattande kritik och planerna lades på is efter att klubbarna hotats med att uteslutas från Uefa:s (europeiska fotbollsförbundet) och Fifa:s (internationella fotbollsförbundets) tävlingar.

Nu har det prövats om Uefa har rätt att stoppa andra från att hålla internationella klubblagsturneringar på europeisk mark och om hoten från 2021 strider mot EU:s regler om fri konkurrens. Det visade de sig göra.

Beslutet är positivt för de som vill ha nya, alternativa, superligor som kan konkurrera med exempelvis Champions League. Domstolen har kommit fram till att Uefa och Fifa inte kan bestämma över andra ligor.

”Fifa och Uefa motsatte sig projektet (Super League) och hotade med sanktioner mot klubbar och spelare som beslöt sig för att delta”, skriver man i pressmeddelandet och slår fast att Uefa och Fifa ”har missbrukat sin dominanta position”.

Bernd Reichart, vd för företaget A22 som driver Super League-projektet, har uttalat sig på X.

– Vi har vunnit. Uefa-monopolet är över. Fotbollen är fri. Klubbar är nu fria från hotet om sanktioner och fria att bestämma över deras egen framtid, säger han.

Man påpekar ändå att specifikt det Super League som var aktuellt 2021 inte behöver godkännas och att det är Uefas och Fifas regler man har tagit ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.