Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman och Fifas ordförande Gianni Infantino.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman och Fifas ordförande Gianni Infantino. Foto: Alexei Nikolsky

Facket sätter press på Fifa inför valet av VM i Saudiarabien: ”Uppfyll våra krav”

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien är enda sökande kandidat till fotbolls-VM 2034. Innan landet officiellt tilldelas mästerskapet i höst sätter facket press på Fifa om en rad förbättringar som måste göras.

– Ni kan få arrangera VM om att man uppfyller våra krav. Klarar ni inte det så kommer ni inte att få arrangemanget, säger Byggnads tillförordnade ordförande Lars Hildingsson till SVT Sport.

Det finns en besvikelse kring hur resultatet kring arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter blev i samband med och efter VM i Qatar.

– Återigen kommer man att ge VM till en stat där man inte har bra rättigheter för dem som gör jobbet. Förhållandena liknar mycket dem i Qatar med beslagtagna löner, och uteblivna löner. Det är modernt slaveri, säger Hildingsson.

VM i fotboll 2034

I samband med Qatar-VM 2022 var de här frågorna stort uppmärksammade. Hur tycker du att man kan se på det mästerskapet så här efteråt?

– Det var mycket ord men liten verkstad. Det var himla mycket snack innan men sedan hände det inte så mycket. Därför måste vi göra om och göra rätt från början den här gången innan Saudiarabien tilldelas spelen.

20 000 vittnesmål

Via den fackliga internationalen förs en dialog med Fifa för att sätt tryck. I den här kampanjen ingår även Amnesty och Human Rights Watch, där bland annat 20 000 vittnesmål samlats in. Byggnads har dock haft svårt att nå fram till det Svenska Fotbollförbundet.

– Inför Qatar-VM hade vi en mycket bra dialog med SvFF men sedan den nya ledningen kommit på plats har det inte hänt så mycket. Det har i princip varit tyst därifrån. Vi hoppas verkligen att de tar ordet ifrån mun och står upp för de mänskliga rättigheterna precis som Norge har gjort, säger Hildingsson.

Fotbolls-VM 2030 kommer för första gången att hållas på tre kontinenter: Spanien, Marocko, Portugal, Paraguay, Argentina och Uruguay.

Svenska Fotbollförbundet bemöter kritiken:

Vad säger ni om Byggnads kritik om att det varit i princip tyst från SvFF i dessa frågor?

– Vi har noterat synpunkten, men föredrar att ha dialogen direkt med Byggnads. De är förstås välkomna att höra av sig till oss, säger generalsekreteraren Andrea Möllerberg.

Vad är SvFF:s hållning till att VM kommer att hållas i Saudiarabien?

– Detta är en fråga vi arbetar med löpande. Vi har tillsatt en arbetsgrupp för omvärldsbevakning och ökad kunskapsinhämtning, vi har en dialog med andra nordiska förbund och vårt förhållningssätt till Saudiarabiens potentiella bud för att arrangera VM 2034 har varit uppe för diskussion i förbundsstyrelsen.

Med tanke på svaga utfallet efter Qatar, vad kan man dra för lärdomar inför Saudiarabien?

– Ännu så länge finns det inget bud inlämnat till Fifa så vi har inget att förhålla oss till i det fallet, men vi tycker förstås att det är viktigt när det kommer att Fifa säkerställer att Saudiarabien som arrangör lever upp till omvärldens förväntningar både kring förberedelser och uppbyggnad inför evenemanget samt dess avveckling efteråt.

Byggnads och internationella bygg-och träfacket BWI:s krav:

En fond som kan stötta exploaterade migrantarbetare.

Ett system för inspektioner innan byggnationerna startar.

Ett center för migrantarbetare.

Att Saudiarabien ratificerar grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i fotboll 2034

Mer i ämnet