60% av målen har gjorts på fasta situationer – ”Kan bero på VAR”

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio mål i årets VM har gjorts från fasta situationer. Det är mycket fler än i de senaste mästerskapen och enligt SVT Sports expert Daniel Nannskog är videogranskningen en av förklaringarna.

– Det kan bero på att man med VAR-systemet inte vågar dra i tröjor och sådant lika mycket på hörnor, säger han.

I EM 2016 gjordes dryga 32 procent av målen från fasta situationer och i VM två år tidigare var andelen ännu mindre – 28 procent.

Efter gruppspelsmatchen Portugal-Marocko har alltså 60 procent av målen i VM i Ryssland gjorts från fasta situationer. Åtta av dem har varit straffar, sju hörnmål, tio frisparksmål och ett efter ett inkast.

– Lagen har kanske också tränat mer på fasta situationer, säger Nannskog.

Värt att notera är förstås att antalet matcher än så länge är mycket lägre i årets VM än de andra mästerskapen där alla matcher och mål räknas in.

Man kan också jämföra med den gångna Champions League-säsongen där 24,9 procent av målen gjordes från fasta situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.