Det är korrupta Fifa-medlemmar och andra fotbollshöjdare som ska ha stoppat pengarna i egna fickor, pengar som federala åklagare i USA beslagtagit. I ett uttalande säger Fifa att man vill få del av de 190 miljoner dollar som de amerikanska myndigheterna beslagtagit.
Fifa uppskattar att tiotals miljoner dollar försvunnit genom mutor och ett allmänt korrupt system. De har nu lämnat in en begäran om ersättning från de 41 tidigare Fifa-tjänstemän och andra fotbollsorganisationer som de anser skadad det internationella fotbollsförbundet genom sitt agerande.
”Missbrukade sitt förtroendeuppdrag”
– De missbrukade det förtroendeuppdrag de hade och har orsakat allvarliga och bestående skador hos Fifa. Pengarna de stoppade i egen ficka tillhörde den globala fotbollen och var avsedda för utveckling och marknadsföring av spelet, säger Fifas nytillträdde ordförande Gianni Infantino på Fifas hemsida.
Ett flertal fotbollsledare står under utredning i USA, misstänkta för att ha tagit emot mer än 200 miljoner dollar i mutor för röster i VM-val och för tv-rättigheter till kval- och VM-matcher.
Inför valet av värd för VM 1998 ska Marocko ha mutat den före detta vice ordföranden för Fifa, Jack Warner, för att han skulle rösta på dem. Även Sydafrika anklagas av Fifa för att ha köpt röster i valet av värdland för VM 2010.
Bakgrund: Fifa-skandalen
41 fotbollstoppar och organisationer åtalas i USA för korruption kopplad till Internationella fotbollsförbundet Fifa. Nu vill Fifa ha tillbaka pengarna som hamnat på olika individers och företags bankkonton, och dessutom ersättning för den skada de vållat organisationen.
Bland de anklagade finns Chuck Blazer och Jack Warner – båda före detta medlemmar av Fifas exekutivkommitté. Warner var ordförande för Concacaf, fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien, 1990-2011, och Blazer dess generalsekreterare 1996-2013.
Blazer och Warner ska ha varit hjärnorna bakom upplägget som gav VM 2010 till Sydafrika. Den sydafrikanska regeringen ska ha betalat 10 miljoner dollar, motsvarande 83 miljoner kronor med dagens växelkurs, för ett utvecklingsprojekt i Karibien – men enligt Fifa och den amerikanska åklagarmyndigheten användes pengarna för att köpa röster från exekutivkommitténs medlemmar.
Korruptionsåtalet omfattar också mutor i samband med försäljning av tv-rättigheter och försäljning av VM-biljetter på svarta marknaden.
Skandalen började rullas upp när schweizisk polis den 27 maj förra året grep sju Fifa-delegater under organisationens kongress på ett lyxhotell i Zürich.
Sedan dess har detta hänt:
29 maj 2015: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen.
2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår – men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress.
25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.
3 december: Schweizisk polis genomför en gryningsräd, på uppdrag av USA, och griper ett dussintal personer knutna till Fifa.
21 december: Fifas etiska kommitté stänger av Blatter och Platini i åtta år.
12 februari 2016: Fifa stänger av generalsekreteraren Jérôme Valcke från all fotboll i tolv år, för försäljning av VM-biljetter på svarta marknaden.
24 februari: Fifa förkortar avstängningarna av Blatter och Platini till sex år.
26 februari: Gianni Infantino väljs till ordförande för Fifa.
16 mars: Fifa kräver pengarna tillbaka från de fotbollshöjdare och organisationer som i USA står åtalade för korruption.