Fischer: ”Herrarna kan gå ner 90 procent i lön”

Uppdaterad
Publicerad

De bästa herrspelarna i fotboll tjänar astronomiska belopp. Man Uniteds Cristiano Ronaldo har spräckt miljardvallen för den årliga inkomsten. Nilla Fischer reagerar på dessa belopp.

– De kan gå ner med typ 90 procent av vad de tjänar, säger Fischer.

Det är i SVT:s ”Allsvenska stjärnan” som Nilla Fischer resonerar om damutvecklingens utveckling.

– Det är fantastiskt att se de förutsättningarna som finns för flickor i dag. Spela på de stora arenorna, få mycket publik och tjäna bra pengar, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

– Det är fortfarande mycket som inte är schyst eller korrekt jämställt och som vi måste jobba med.

Löner?

– Ja, löner är en sådan sak. Men jag tycker helt enkelt inte att vi ska ha som männen. Jag tycker inte att det är okej att tjäna de pengarna som herrarna gör när världen ser ut som den gör. Jag tycker att det är världsfrånvänt. Sedan är det inte dom som satt sig i den sitsen utan det är publik, sponsorer och ägarna till klubbarna som gör att lönerna trissas upp mer och mer. Jag tänker att de kan gå ner med typ 90 procent av vad de tjänar.

Cristiano Ronaldos lön blir en fantasivärld?

– Ja det tycker jag.

Den 37-åriga Linköpingsspelaren Fischer fanns inte med när Sverige spelade 1-1 mot Irland på Gamla Ullevi igår och gick till VM-slutspelet i Australien/Nya Zeeland 2023. Hon har tackat nej till sommarens EM-slutspel i England men har inte stängt dörren helt för framtida landslagsuppdrag.

Se hela reportaget om Nilla Fischer i ”Allsvenskan stjärnan” där hon resonerar mer utförligt om skillnader mellan dam- och herrfotboll och den ojämlikhet som råder.

Fakta: De bäst betalda spelarna (lön, bonusar och sponsorer):

1) Cristiano Ronaldo, Manchester United, 1,08 miljarder kronor

2) Lionel Messi, Paris Saint-Germain, 953 miljoner´

3) Neymar, PSG, 823 miljoner

4) Kylian Mbappé, PSG, 373 miljoner

5) Mohamed Salah, Liverpool, 355 miljoner

6) Robert Lewandowski, Bayern München, 303 miljoner

7) Andres Iniesta, Vissel Kobe, 303 miljoner

8) Paul Pogba, Manchester United, 295 miljoner

9) Gareth Bale, Real Madrid, 277 miljoner

10) Eden Hazard, Real Madrid, 251 miljoner.

Källa: Forbes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.