Flera rasistskandaler – vägrade spela klart matchen

Uppdaterad
Publicerad

De nyzeeländska spelarna vägrade komma ut till den andra halvleken mot Qatar efter en rasistisk kommentar.

Och U21-matchen mellan Irland och Kuwait sköts också upp av samma anledning.

– Nya Zeeland beslutade sig för att stå bakom sin lagkamrat, och vårt lag står bakom vår spelare, säger Qatars förbundskapten Carlos Queiroz till en inhemsk nyhetssajt.

Spelarna i Nya Zeeland kom inte ut till den andra halvleken i vänskapsmatchen mot Qatar.

Anledningen?

En spelare i Qatar hade, enligt laget, uttryckt sig rasistiskt mot försvararen Michael Boxall. Då svarade laget med att inte spela klart matchen i solidaritet med sin lagkamrat, enligt Nya Zeelands fotbollsförbund. Inget beslut togs av domarteamet och därför valde laget att agera med protestaktionen.

– I halvlekspausen sa Nya Zeelands kapten att de beslutade sig för att avbryta matchen. Tydligen började två spelare tjafsa på planen. Nya Zeeland beslutade sig för att stå bakom sin lagkamrat, och vårt lag står bakom vår spelare. Spelarna hörde inget, domarna hörde inte, bänkarna hörde inte, det var bara ett tjafs mellan två spelare, säger Qatars förbundskapten Carlos Queiroz till en inhemsk nyhetssajt.

Irlands fotbollsförbund meddelar att även deras match avbröts på grund av rasism.

Förbundet beklagar att dagens U21-match mot Kuwait har avbrutits efter ett rasistiskt uttalande från en kuwaitisk spelare mot en av våra avbytare”, skriver förbundet på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.