Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Första gången på tio år – därför lyckades F17-landslaget: ”Kämpar mycket för varandra”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på tio år ska Sveriges F17-landslag spela ett EM-slutspel i fotboll. Och de unga svenskorna vågar nu tro på guld.

– Vi har stora förhoppningar om att komma så långt som möjligt och ta hem guldet, säger Häcken-anfallaren Felicia Schröder till SVT Sport.

Därför har årets kull lyckats avancera till EM-slutspel – hör de svenska spelarna berätta varför i spelaren ovan.

Bara en gång tidigare har Sverige kvalificerat sig till F17-EM. Då, 2013, blev det ett svensk silver. I truppen fanns bland andra Stina Blackstenius, Nathalie Björn och Filippa Angeldal.

Nu, tio år senare, drömmer morgondagens stjärnor Felicia Schröder, Smilla Holmberg och Elsa Pelgander om guld.

Sverige kvalade in till mästerskapet i Estland genom fyra vinster och två oavgjorda matcher. När Sverige besegrade Nederländerna med 1-0 den 11 mars var EM-platsen säkrad. När målskytten Smilla Holmberg minns tillbaka spricker hon upp i ett stort leende.

– Det var ju såklart kul, man kanske inte gör mål skitofta så det var en rolig upplevelse. Det var en otrolig lättnad, det var en glädje jag aldrig upplevt innan. Det var helt underbart, säger Hammarbybacken.

Hur många mål har du gjort i landslaget?

– Ja, det är ett.

Sverige inleder slutspelet med match mot Frankrike, i gruppen finns även England och Polen. De två främsta nationerna avancerar till semifinal.

– Jag går alltid in och tror att jag ska vinna. Självklart hoppas jag att vi vinner, men vi har ju fokus på en match i taget, säger Holmberg.

Alla Sveriges matcher i F17-EM sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.