Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Reinfeldt och Kosovare Asllani får vänta på ett nytt mästerskap på hemmaplan. Foto: Bildbyrån

Fotbolls-EM 2025 till Schweiz – Sverige får inte arrangera

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz får arrangera damernas fotbolls-EM 2025.

Det betyder att det nordiska arrangemanget med Sverige som ett värdland, inte blir av.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt uttryckte besvikelse efter beskedet.

– Många har jobbat länge med att det här skulle gå på ett annat sätt, säger Reinfeldt på en pressträff.

Under tisdagseftermiddagen röstade Uefa om vilket eller vilka länder som skulle få arrangera damernas fotbolls-EM 2025. De sökande länderna var Polen, Frankrike, Schweiz och de nordiska länderna Danmark, Norge, Finland och Sverige.

De fyra huvudstäderna, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors och Stockholm var tänkta som värdstäder, enligt ansökan. Finalen skulle spelas på Nationalarenan i Solna.

Men så blir det inte.

Reinfeldt besviken

Istället blir det Schweiz som får arrangera, det meddelade Uefa-basen Aleksander Ceferin på presskonferensen i Lissabon. En besvikelse enligt Svenska Fotbollsförbundets nya ordförande Fredrik Reinfeldt.

Detta har avgjorts efter tre omgångar av röstning där Schweiz vann överlägset, den avgörande röstning vann de med 9–4. Det var bara i den första rundan det var jämnt, enligt Uefas hemsida.

– Många har jobbat länge med att det här skulle gå på ett annat sätt, säger Fredrik Reinfeldt på en pressträff och fortsätter:

– Men jag vill ändå understryka att det signalerar en helt ny förutsättning för damfotbollen i Europa, det faktum att vi satt här med fyra stycken kvalitativa, parallella, bud. I en miljö där ju längre tillbaka knappt varit någon som vill arrangera den här typen av mästerskap för damer.

Vad hade det betytt för Sverige?

– Jag såg ju hur Englands-EM förra sommaren verkligen lyfter damfotbollen i intresse. Vår övertygelse är att får man arrangera den här typen av mästerskap når man helt enkelt till en ny nivå.

”Skulle gärna vara med och diskutera ett framtida bud”

Han ville ännu inte spekulera i om Sverige tillsammans med de andra nordiska länderna kommer att ansöka igen. Till exempel EM 2029.

– Vi får gå tillbaka till de fyra nordiska länderna och diskutera – finns det ytterligare satsningar som kan göras? För vi vet att det spelar stor roll för att driva intresset för damfotboll.

– Det finns all anledning till att tycka att det var väl genomfört (budet) och jag skulle gärna vara med och diskutera ett framtida bud. Jag tycker det är självklart att vi ska försöka göra oss gällande också i de här internationella sammanhangen.

Fotbolls-EM

1984: Ingen officiell värd

1987: Norge

1989: Västtyskland

1991: Danmark

1993: Italien

1995: Ingen officiell värd

1997: Norge och Sverige

2001: Tyskland

2005: England

2009: Finland

2013: Sverige

2017: Nederländerna

2022: England

2025: Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.