Erikssons oro: ”Hur ska kvinnliga videodomare få rätt förutsättningar?”

Uppdaterad
Publicerad

VAR-tekniken under fotbolls-EM har fått utstå hård kritik. Och om bara ett år väntar ett VM i Australien och Nya Zealand med ett krav från Fifa på att samtliga videoassisterande domare ska vara kvinnor.  

– En jättebra tanke såklart, men hur ska man ge dem förutsättningar att träna? Det finns inte ligor eller matcher som ger den möjligheten. Det kommer bli otroligt tufft och svårt, säger Jonas Erikssons i SVT:s EM-studio.

En följetong under fotbolls-EM i England har varit VAR-besluten och den efterföljande kritiken som riktats mot Uefa.

Situationer som varit direkt matchavgörande har ifrågasatts av bland annat SVT:s expert Jonas Eriksson, som tycker kamerorna varit för få och vinklarna felaktiga. 

Och nu ser Eriksson en ny utmaning inför kommande VM i Australien och Nya Zealand nästa sommar: ett krav från Fifa på att alla videoassisterande domare på mästerskapet ska vara kvinnor. 

”Det bästa vore att kompetensväxla”

I dag är i princip alla videodomare i VAR-rummet män, enligt Jonas Eriksson, som tycker ett år är alldeles för kort tid för förändringen.

– Jag tycker det är självklart att få in kvinnor som dömer, det är jätteviktigt. Men att gå till att 100 procent ska göra det på ett år, när det i dag är noll procent. Det bästa vore att kompetensväxla från män över en längre tid.

Börjar gälla i U20-VM i augusti

Nilla Fischer reagerar också på den korta tidsrymden.

– Det måste ske över tid med en planerad tidsram. Så det blir bra för domarna – men också för spelarna och för fotbollen, säger hon i SVT:s EM-sändning.

Enligt information på Fifas hemsida kommer kravet också gälla när U20-VM arrangeras i Costa Rica nu i augusti. Det blir första gången VAR används på U20-VM för damer och Fifa skriver på sin hemsida att samtliga videodomare på mästerskapet kommer vara kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.