Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krönikören och författaren Olof Lundh gästade SVT:s aktuellt och pratade om fotbolls-VM i Qatar Foto: SVT/Bildbyrån

Olof Lundh om Qatar-VM: ”Sportswashing funkar i andra länder”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot fotbolls-VM i Qatar är stor i Sverige och en del andra länder i Europa.

Men världen är stor, och i de flesta länderna ser man fram emot ett VM.

– Vi pratar negativt om Qatar och här vinner de inte så mycket, men världen är större är Sverige. Fifa har 211 medlemsländer. 180-190 av de ser fram emot fotbollsfesten, säger krönikören och författaren Olof Lundh i Aktuellt.

För tolv år sedan stod det klart att Qatar skulle arrangera fotbolls-VM. Sedan dess har landet varit satt under lupp. Granskningar har lett till kritik mot Qatars brist i respekt för de mänskliga rättigheterna, arbetsrättsliga frågor och ytterandefrihet.

”Sportswashing” används som begrepp för att förklara hur kritiserade länder använder sportarrangemang för att rentvå sitt rykte. Olof Lundh menar dock att, även om debatten förs i Sverige och man kritiken mot Qatar-VM är stor, så är Sverige ett litet land.

– Vi pratar negativt om Qatar och här vinner de inte så mycket, men världen är större är Sverige. Fifa har 211 medlemsländer. 180-190 av de ser fram emot fotbollsfesten. Jag tror att det är tio länder i Europa som trycker på Fifa att man ska sätta av lika mycket pengar som går till lagen, också ska gå till en migratarbetarfond. Det säger rätt mycket om att det är lätt att fastna i att vi inte tycker att sporttvätten funkar, men i andra länder funkar den tyvärr, säger Olof Lundh.

Se hela intervjun här.

SE ÄVEN: Norska fotbollförbundets ordförande riktar kritik mot Fifa: ”Det handlar om människoliv”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise Klaveness riktar hård kritik mot Infantino: ”Motverkar sitt syfte och är polariserande” Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.