Frank de Boer tycker inte att det ska vara lika löner mellan de amerikanska fotbollslandslagen. Foto: TT/Arkiv

Frank de Boer: ”Jämställda löner vore ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Före detta storspelaren Frank de Boer som tränar MLS-laget Atlanta United ger sig nu in i debatten kring jämställda löner.

– Jag tycker att hela diskussionen är ett skämt. Om damfotbollen hade varit lika populär som herrfotbollen så hade de fått lika mycket betalt, säger han till The Guardian.

Debatten kring jämställda löner mellan herr- och damfotboll har gått het i USA. Det amerikanska damlandslaget, som vann VM-guld för en dryg månad sedan, stämde det amerikanska fotbollsförbundet i mars då de anser att deras löner och förutsättningar måste anses som diskriminering. De har ständigt fått sämre betalt trots att de varit mer framgångsrika än landslagsherrarna. 

Nu ger sig den forne mittbacksstjärnan Frank de Boer, numera tränare i MLS-laget Atlanta United, efter att tidigare tränat lag som Ajax och Crystal Palace, in i diskussionen.

”För mig är hela diskussionen ett skämt”

I en intervju med The Guardian går nederländaren ut med att han tycker att debatten är fånig.

– För mig är hela diskussionen ett skämt. Det är samma sak som i tennis. Om det är 500 miljoner som ser på VM-finalen, och 100 miljoner som ser på VM-finalen för damer, är det en skillnad. De ska ha den lön de förtjänar, inte mindre.

– Om damfotbollen hade varit lika populär som herrfotbollen så hade de fått lika mycket betalt, eftersom inkomst och reklam går hand i hand. Men det är inte lika populärt, så varför ska de tjäna lika mycket?  Jag tycker att det är löjligt. Jag förstår det inte.

De Boer menar att det är skillnad på fotboll och civila karriärer.

– Om en kvinna jobbar som chef på en bank, eller liknande, så ska du tjäna lika mycket som en man då arbetet inte är fysiskt, förutom i huvudet, då du gör samma jobb som en man. Jag tror att det tankesättet har kommit in i sportvärlden, men jag tycker att det är skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.