Jonas Eriksson är skeptisk till att franska domaren Stephanie Frappart dömer Sverige-matchen. Foto: Bildbyrån/TT

Fransyska dömer Sverige–Portugal: ”Anmärkningsvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Portugal på söndag. Då döms matchen av en fransk domare, trots att matchen kan avgöra vilka som får möta Frankrike i kvartsfinal.

– Det är anmärkningsvärt och hade aldrig hänt i herrarnas EM, säger Jonas Eriksson, före detta domare och SVT:s gästexpert under EM, till SVT Sport.

Tvåan i Sveriges grupp kommer att få möta Frankrike i kvartsfinal i fotbolls-EM. Därför kan den franska domaren Stéphanie Frappart, tillsammans med sina assisterande domare med samma nationalitet, spela en avgörande roll om vilket nation som får möta hennes hemland. 

– Det är anmärkningsvärt och hade aldrig hänt i herrarnas EM, det är jag övertygad om, säger Jonas Eriksson.

”Ett pussel”

Det finns ingen skriven regel om att ett sådant scenario är otillåtet, men det är praxis att man inte ska kunna påverka vilka ens hemland får möta som domare, menar Jonas Eriksson.

Så varför har UEFAs domarkommitté utsett Frappart?

Det finns en rad anledningar till att det är svårt att lägga domarschemat, som endast består av tolv huvudomare. Bland annat får domare inte döma en grupp där ens hemland ingår, och inte heller en grupp man redan dömt.

– Det är ett pussel att lägga. Dessutom går det rykten om att det florerar covid i domargruppen, samt att domare som underpresterar kan bli bortplockade säger Jonas Eriksson.

– Det är olyckligt, men kanske oundviktligt.

”Misstror henne inte”

Trots problematiken tror inte Eriksson att det finns någon risk att Frappart kommer att vara partisk i sin insats.

–Frappart är världens bästa kvinnliga domare. Hon har dömt Champions league-final samt herrarnas Champions league. Hon är extremt kompetent på alla sätt, och jag har ingen anledning att misstro henne, säger domarexperten

– Men bara att hon kan hamna i en situation där man kan ifrågasätta hennes lojalitet är inte bra.

KLIPP: Jonas Eriksson: Som en snickare som inte kan slå in en spik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.