Ghoddos om Irans VM: ”Det har varit jättejobbigt både fysiskt och psykiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Irans VM är över.

Det har varit turbulent.

– Vi ville göra alla glada, men vi lyckades inte med det och vi är ledsna att vi förlorat och inte kunde göra människorna glada, säger svensk-iraniern Saman Ghoddos till SVT Sport.

0–1-förlusten mot USA på tisdagen innebar att fotbolls-VM är över för Iran.

Samman Ghoddos fick hoppa in i paus och stod för ett piggt inhopp, men lyckades inte spräcka USA:s målnolla.

– Det var roligt att få hoppa in och göra mitt bästa, men det räckte inte till. Jag hade en chans att göra mål, men skottet gick utanför.

Irans landslag sjöng med i nationalsången inför avsparken mot USA, precis som de gjorde mot Wales i den andra gruppspelsmatchen. Däremot sjöng inte iranierna med i nationalsången i premiären mot England, något som tolkats som ett stöd till de omfattande protesterna i Iran under hösten.

Hur tungt har det här mästerskapet varit för er?

– Det har varit jättejobbigt både fysiskt och psykiskt, säger Ghoddos.

– Vi hade en dröm att gå vidare. Inte bara för oss, utan även för folket. Vi ville göra alla glada, men vi lyckades inte med det och vi är ledsna att vi förlorat och inte kunde göra människorna glada.

Häromdagen uppgav en källa till CNN att de iranska spelarna, efter ha låtit bli att sjunga nationalsången, kallats till ett möte med medlemmar från det iranska Revolutionsgardet (IRGC).

Enligt källan fick spelarna veta att deras familjer skulle utsättas för våld och tortyr om de inte sjöng med, eller om de utförde något slags protest mot Teheran-regimen.

De regimkritiska protesterna i Iran började när 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i samband med att hon gripits av den iranska sedlighetspolisen i september.

Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Det har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.