Glenn Strömberg och Sven-Göran Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Strömberg om ”Svennis”: ”Den person som betytt mest för mig” Foto: Bildbyrån

Glenn Strömberg om Sven-Göran Eriksson: ”Han har riskerat så mycket för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Många är de tidigare ledare och spelare som nu minns Sven-Göran Eriksson.

En av dem är Glenn Strömberg, som menar att han har ”Svennis” att tacka för det mesta i sin fotbollskarriär.

– Han är den personen som har betytt absolut mest för mig i mitt liv förutom min familj, säger han.

Glenn Strömberg slog igenom i IFK Göteborg under 1980-talet under Sven-Göran Erikssons ledning.

När ”Svennis” senare gick till Benfica övertalade han Glenn Strömberg att följa efter – och gav honom förtroende i det portugisiska topplaget som vann ligaguld både 1983 och 1984.

– Han kommer som svensk tränare till en storklubb och plockar dit mig. Han var så övertygad om att det skulle gå bra, säger Strömberg i SVT:s direktsändning.

Tord Grip, som var ”Svennis” radarpartner och assisterande tränare, är skakad av beskedet om Erikssons bortgång.

– Det kommer ta tid att smälta det här. Efter så många år tillsammans som vi hade, så känns det här väldigt tråkigt, säger han till SVT Sport.

Werneson: ”Auktoritet utan att vara auktoritär”

En annan som minns Sven-Göran Eriksson är Thomas Wernerson, tidigare målvakt som värvades till IFK Göteborg när ”Svennis” var tränare där.

Han besökte Eriksson i Sunne tidigare i år.

– Vi pratade inte så mycket sjukdom utan vi pratade fotboll mest hela kvällen. Det var det han ville prata om, det var det vi hade gemensamt. säger Werneson.

Hur var han som tränare och person?

– Han hade en oerhört mild framtoning. Han var en auktoritet utan att vara auktoritär. Han fick en att tro på hans idéer, men inte genom att skrika och gapa. Han var väldigt duktig på att sälja in sina idéer.

Söderberg: ”Han tog sig alltid tid”

Tommy Söderberg var svensk förbundskapten mellan åren 1997 och 2004. Även han minns ”Svennis” ledarskap och hur det kännetecknades av en humanistisk människosyn.

– Han var en väldigt ödmjuk och omtänksam människa. När jag var tränare i Brommapojkarna, jag var ny tränare och hade träningsläger i Lissabon och han tränade Benfica, då hjälpte han till och ordnade en bra träningsplan och bra motståndare att träna emot.

– Just den här omtanken hela tiden, han tog sig alltid tid, hjälpte alltid till. Och det var spännande i hans ledarskap att han inte höjde rösten, han var alltid lugn och sansad, säger Tommy Söderberg.

Tommy Söderberg och Sven-Göran Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Söderberg och Sven-Göran Eriksson tillsammans. Foto: ITSUO INOUYE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.