Endast Stockholm, Göteborg och Örebro menar att de har tillräckligt med domare, övriga 21 distriktsförbund ute i landet upplever själva att de har domarbrist.
Ett av distrikten där problemet är stort är Halland, där man vid flera tillfällen tvingats låna in domare från Göteborg för att matcher ens ska kunna spelas.
– Vi skulle behöva 50 procent fler domare än vi har i dag för att ha en dräglig situation. Det handlar ju också om att få rätt domare till rätt match. I dag får du en domare till match i stort sett, bara för att den måste tillsättas, säger han till SVT Sport.
Problem i hela landet
Men Halland är långt ifrån ensamma om att sakna domare. Vi har varit i kontakt med samtliga 24 distriktsförbund i landet och hela 21 upplever att de har brist på domare, i vissa distrikt beskrivs situationen som akut.
– Det är för många som slutar redan efter ett år för att de har en miljö som de inte har räknat med. Den kanske värsta miljö vi har i dag är för våra ungdomsdomare som går ut och dömer pojkmatcher för tio, tolv och fjortonåringar där föräldrar håller på utanför precis som att vore en Champions League-final, säger Bosse Karlsson, ordförande i svenska domarkommittén till SVT Sport.
En som fick utstå precis det är Amelie Bergstrand. Hon ställde i fjol upp i fotbollförbundets kampanj ”Utan domare – ingen fotboll”, där de ville belysa problemen med hur man bemöts som domare. I dag är Bergstrand 20 år gammal och siktar på en elitkarriär som domare, men det var långt ifrån självklart.
– När man har fått såna här kommentarer efter en match så är inte alltid säkert att man är så sugen på att man vill gå och döma den där matchen nästa helg, menar hon.
Hon lyfter fram känslan av ensamhet som ett stort problem.
– Den är väldigt närvarande som ungdomsdomare när man är ensam, ung och osäker, säger hon.
”Kanske är nästa Jonas Eriksson”
Flera förbund har gjort försök med mentorer och annan stöttning för att komma åt problemet med utsatta domare på ungdomsnivå men upplever fortfarande att det är svårt att behålla de domare som kommer in. Enligt Niklas Bengtsson krävs det en attitydförändring bland ledare och föräldrar för tappet av nya domare ska minska.
– Fortsätter det så här så kommer vi behöva ställa in matcher. Man får en ledarutbildning, man får betalt, man får kondition och man är med i ett gott gäng, det är bra grejer men ändå har vi domarbrist.
– Därför kan man hoppas att de som står vid sidan inser att; visst, min son eller dotter kanske är nästa Messi, men han som springer där i mitten kanske är nästa Jonas Eriksson.
Så här gick kartläggningen till:
Vi har varit i kontakt med samtliga 24 distriktsförbund i landet och frågat om de upplever att de har brist på domare. 21 av 24 har svarat att de har domarbrist. Endast Göteborg, Stockholm och Örebro menar att de inte har brist på fotbollsdomare.
Dela med dig!
Har du egna erfarenheter? Använd #domarkrisen i sociala medier eller fyll i formuläret nedan. Lämna gärna din mejladress och skriv om du inte vill att vi publicerar din kommentar.