”Hade varit en katastrof om det här går igenom”

Uppdaterad
Publicerad

Konstgräsplaner i Sverige kan förbjudas från år 2022. Något som kan bli en dyr smäll för de svenska kommunerna och påverka svensk fotboll.

– För fotbollens skull, för hälsans skull för våra ungdomar hade det varit katastrof, säger Ingvar Björkman från anläggningskommittén på Svenska fotbollförbundet till SVT.

I går rapporterade den tyska tidningen Welt am Sonntag att EU från och med 2022 vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi. Ett beslut  som väcker reaktioner och som kan komma att innebära stora förändringar för Sverige, som i nuläget har cirka 1 300 konstgräsplaner i landet.

Ingvar Björkman i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté menar att det kan bli en dyr smäll för de svenska kommunerna och påverka svensk fotboll.

– I stort sett hade det varit en katastrof om det här nu går igenom. Men samtidigt måste man se det i ett större perspektiv. Vi har 1300 konstgräsplaner i Sverige och i Europa finns det mellan 15 000 och 20 000 konstgräsplaner. Så vi är en liten del av en helhet. Därför så försöker vi påverka Uefa, vår organisation i Europa för att påverka EU för att hitta andra lösningar, säger han i SVT:s Morgonstudion och fortsätter.

Tror på en lösning

– Det vanligaste förr var att man spelade på en gräsplan som man kunde använda delar av året. Det var mellan 400 till 500 speltimmar på den. En konstgräsplan kan man använda hela året och man får ut cirka 2000 timmar, alltså lika många timmar som fyra gräsplaner och man kan använda den på vintern. För fotbollens skull, för hälsans skull för våra ungdomar hade det varit katastrof.

Ingvar Björkman tror dock på en snar lösning, där man kommer få fram ett miljövänligt material.

 – Samtidigt tror jag att man hittar en lösning nu innan 2022 innan. En bra lösning. Vi är inte så där jätteoroliga på att man kommer med ett beslut på att bara stänga av. I så fall brukar man göra så att man får tid på sig att ställa om. Det händer mycket i dag med nya material som testas för att se så de inte har microplaster i sig. Jag tror att man får en inställningstid och så hittar vi en bra lösning på ett nytt material som inte har microplaster i sig. Jag tror EU är så pass smarta att man inför förbud mot att skapa nya konstgräsplaner tills vi har ett nytt material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.